16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

E.K.T. BEYİN -16-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,E.K.T. BEYİN -16-
Haberin Tarihi: 16.6.2014 09:52:00 - Okunma Sayısı:1561 defa okundu.

2. BÖLÜM

            BEYİN BİLGİSAYAR MIDIR?

            Yirmi birinci yüzyılda insan beyni ile ilgili araştırmalar, insanın karakutusunun çözümlenmesinde mesafe katedilmiştir. Watson ve cric’in DNA modelini, yirminci yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkarması büyük bir devrim olmuştur. DNA modeli belirlendikten sonra insanın genleri araştırılmaya başlanmış, yaklaşık otuz bin gen tesbit edilmiştir. Bugün itibariyle insanın GENOM projesi tamamlanmıştır. Gen haritası çıkarılan insanın, önümüzdeki on yıl içerisinde genleri arasındaki ilişkileri, genlerdeki değişiklikleri (mutasyonları) ortaya çıkarılacaktır. Gen hareketlerinin izlenmesi, insanlardaki patalojileri ortaya koyacak ve beynin anlaşılmasına hız kazandıracaktır.

            İnsan beyninin doğumdan önce oluşması ve doğumdan sonra da gelişmeye devam etmesi dinamik bir yapısı olduğunu göstermektedir. Beyin öğrenerek gelişmektedir. Beyin hücrelerinin bir araya gelerek oluşturdukları odacıklar yani modüller anlaşılmaya başlanmıştır. Beynin omurilikten başlayarak üste doğru bir yapı oluşturması ve evrimsel sürecinin varlığı ile insanın benliği anlaşılmıştır. Beyin modüllerinin arasındaki sinirsel bağlantılar, elektriksel ve kimyasal ilişkiler açığa çıkmış, süper bir bilgisayar olarak anılmıştır. İnsan hafızası ile ilgili bilimsel araştırmalar hızla devam etmektedir. Görüldüğü üzere insanın kısa ve uzun dönemli belleğinin varlığı tespit edilmiştir. Beynin bilişsel modelinin ve devre şemasının ortaya çıkarılması, beynin çalışma sisteminin anlaşılmasını sağlayacağını öngörmek zor değildir. Beyin bilgisayar üstüdür.

            İNSAN DAVRANIŞLARI

            İnsan davranışları doğası gereği karmaşıktır. Karmaşıklığı doğasından ileri gelmektedir. Aslında günümüz modern insanını anlamak zor haline gelmiştir. Yaşam koşulları kolaylaşırken, ilişkiler karmaşık ve zor hale gelmektedir. Karmaşık ilişkiler davranışları da karmaşık hale getirmektedir. İlkel insanın yaşamında ilişkiler basit, yaşam zordur. İlkel insanın davranışını anlamak kolaydır. İlkel insan yaşamını sürdürmek için yeme, içme ve barınma ihtiyaçlarını gidermek zorundadır. Aynı zamanda türünün devamı için üreme de temel ihtiyaçtır. Temel ihtiyaçları giderilen insan mutludur.

            Modern insanın temel ihtiyaçları yanında sosyal ilişkileri de vardır. Toplum içerisinde beğenilmek ister, kendisine bir yer edinir. Belirli bir statüye kavuştuğunda toplum da bir eser bırakmak ister. Bunlar Maslow’un ihtiyaçlar zinciri olarak  anılır. Böyle bir ortamda insan davranışları doğası gereği karmaşık hale gelir.

            İnsan davranışları dayanağını  genlerinden  alır.  Çoğunluğunu sosyal çevrede öğrenerek kazanır.  Pavlov’un  koşullu şartlanma deneyi, insanın bir şeyi arzulaması, başka bir koşula bağlı olabilir.  Benzer şekilde arzuladığı şeye ulaşması birkaç kere engellenirse öğrenilmiş çaresizlik ortaya çıkabilir. Davranışların temeli anlaşılırsa, davranışlar da modellenebilir hale gelir.

 

devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap