2. BÖLÜM
BEYİN BİLGİSAYAR MIDIR?
Yirmi birinci yüzyılda insan beyni ile ilgili araştırmalar, insanın karakutusunun çözümlenmesinde mesafe katedilmiştir. Watson ve cric’in DNA modelini, yirminci yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkarması büyük bir devrim olmuştur. DNA modeli belirlendikten sonra insanın genleri araştırılmaya başlanmış, yaklaşık otuz bin gen tesbit edilmiştir. Bugün itibariyle insanın GENOM projesi tamamlanmıştır. Gen haritası çıkarılan insanın, önümüzdeki on yıl içerisinde genleri arasındaki ilişkileri, genlerdeki değişiklikleri (mutasyonları) ortaya çıkarılacaktır. Gen hareketlerinin izlenmesi, insanlardaki patalojileri ortaya koyacak ve beynin anlaşılmasına hız kazandıracaktır.
İnsan beyninin doğumdan önce oluşması ve doğumdan sonra da gelişmeye devam etmesi dinamik bir yapısı olduğunu göstermektedir. Beyin öğrenerek gelişmektedir. Beyin hücrelerinin bir araya gelerek oluşturdukları odacıklar yani modüller anlaşılmaya başlanmıştır. Beynin omurilikten başlayarak üste doğru bir yapı oluşturması ve evrimsel sürecinin varlığı ile insanın benliği anlaşılmıştır. Beyin modüllerinin arasındaki sinirsel bağlantılar, elektriksel ve kimyasal ilişkiler açığa çıkmış, süper bir bilgisayar olarak anılmıştır. İnsan hafızası ile ilgili bilimsel araştırmalar hızla devam etmektedir. Görüldüğü üzere insanın kısa ve uzun dönemli belleğinin varlığı tespit edilmiştir. Beynin bilişsel modelinin ve devre şemasının ortaya çıkarılması, beynin çalışma sisteminin anlaşılmasını sağlayacağını öngörmek zor değildir. Beyin bilgisayar üstüdür.
İNSAN DAVRANIŞLARI
İnsan davranışları doğası gereği karmaşıktır. Karmaşıklığı doğasından ileri gelmektedir. Aslında günümüz modern insanını anlamak zor haline gelmiştir. Yaşam koşulları kolaylaşırken, ilişkiler karmaşık ve zor hale gelmektedir. Karmaşık ilişkiler davranışları da karmaşık hale getirmektedir. İlkel insanın yaşamında ilişkiler basit, yaşam zordur. İlkel insanın davranışını anlamak kolaydır. İlkel insan yaşamını sürdürmek için yeme, içme ve barınma ihtiyaçlarını gidermek zorundadır. Aynı zamanda türünün devamı için üreme de temel ihtiyaçtır. Temel ihtiyaçları giderilen insan mutludur.
Modern insanın temel ihtiyaçları yanında sosyal ilişkileri de vardır. Toplum içerisinde beğenilmek ister, kendisine bir yer edinir. Belirli bir statüye kavuştuğunda toplum da bir eser bırakmak ister. Bunlar Maslow’un ihtiyaçlar zinciri olarak anılır. Böyle bir ortamda insan davranışları doğası gereği karmaşık hale gelir.
İnsan davranışları dayanağını genlerinden alır. Çoğunluğunu sosyal çevrede öğrenerek kazanır. Pavlov’un koşullu şartlanma deneyi, insanın bir şeyi arzulaması, başka bir koşula bağlı olabilir. Benzer şekilde arzuladığı şeye ulaşması birkaç kere engellenirse öğrenilmiş çaresizlik ortaya çıkabilir. Davranışların temeli anlaşılırsa, davranışlar da modellenebilir hale gelir.
devam edecek