2. BÖLÜM
DENGE
İnsanın tüm hücreleri, organları, çalışmaları denge içerisindedir. Hücreler solunum yaparken, enerji üretirken, diğer hücrelerin durumunu gözetir, uyum içerisinde görevini yapar. İnsan dinlenme halindeyken vücudun bir iç dengesi vardır. Aynı zamanda dış ortam (ya da çevre) içerisinde yaşar. Dış ortamdan sürekli uyarı vardır. Metabolizma dış ortamdaki uyarıları dikkate alır, bununla beraber metabolizmanın kendi ihtiyaçları vardır. Denge gözetilmek durumdadır. Dış ortam ile iç ortam arasında bir denge kurulur. Metabolizmanın sağlıklı çalışması bu dengeye bağlıdır.
PSİKOLOJİ
İnsan davranışlarını anlamaya, çevre ile etkileşimde nasıl tepki vereceğini açıklamaya çalışan bir disiplindir. İnsanin iç dünyasını çözmeye çalışır. Bazen iç dünya, dış ortam ile çatışır. Bunun sebepleri bulunmaya çalışır. Yüz yıllık bir disiplindir. Alman bilim insanı Freud ile neredeyse özdeşleşmiştir. İnsandaki ben ve benlik kavramını ortaya koyan, davranışları bu eksende anlamaya çalışan Freud, çağının önemli bir psikoloğudur. İd kavramı ile yeme, içme gibi insan temel gereksinimlerini karşılamak için davrandığını açıklar. Ego kavramı ile insanın benliğini açıklar. Çevreden önce insan kendine öncelik vermektedir. Süper ego kavramı ile çevre öne çıkmaktadır. Çevrenin istekleri insanın kendisini aşmaktadır der. Cinselliğin (üremenin) insan davranışında önemli bir yer tutması, çeşitli davranışları cinselliğe dayandırması, Freud’un cinsellikle anılmasına yol açmıştır.
Son yüz yıldır insan davranışları ya da psikolojisi üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. İnsan davranışının temelini oluşturan beyni anlamaya dönük incelemeler yapılmış ancak yaklaşık son elli yıl, beyin patolojilerinden hareketle kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Sosyolojik varlık olarak insan ilişkileri üzerine çalışmaların kaynağı oldukça eskidir. Örneğin Eflatun’un Devlet’i insan üzerine kuruludur. Antropolojik olarak; insan eski çağlarda nasıl dı? Sorusuna cevap aranmıştır.
devam edecek