Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Hastanesinin borçları sıfırladı
Kamu Hastaneleri Birliği Mali İşler Daire Başkanı İbrahim Karagöz, Eğirdir Kemik Hastalıları Hastanesi ve diğer 4 hastane ise bu ay itibari ile borçlarını sıfırladığını söyledi.
Kamu Hastaneleri Birliği Mali İşler Daire Başkanı İbrahim Karagöz, yaklaşık 10 trilyon olan hastane borçlarının kademeli olarak ödendiğini söyledi. Şimdi gündemde 500 Bin TL’lik yatırım var.
2013 yılında Kamu Hastaneleri Birliği olarak, devraldığı hastanelerde çok borç olduğunu ve bunların kısa bir sürede ödendiğini belirten Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali İşler Daire Başkanı İbrahim Karagöz “ Kamu Hastaneleri Birliği olarak devraldığımız hastanelerde yaklaşık 10 trilyon kadar borcu vardı. Biz de bunları kademeli olarak ödemeye başladık. 2013 yılında finansal planlama hazırladık ve düzeni kurduk daha sonra da merkezi satın almaya geçtik” dedi.
Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali İşler Daire Başkanı İbrahim Karagöz “Kamu Hastane Birlikleri Genel Sekreterlikleri 2 Kasım 2012 tarihinde kurulmuştur. Gelen Sekreterliğimize bağlı 3 tane daire müdürlüklerimiz vardır. İdari, Tıbbi ve Mali hizmetlerdir. Para ve para ile ifade edilebilen tüm değerler mali hizmetler başkanlığından temin ediliyor. Tüm bütçe ve satın alma işlemleri bizim işlerimizdir. Bütün koordinasyonlar bizim tarafımızdan yapılıyor” dedi.
Konuşmasına şu şekilde devam eden Karagöz “Başladığımız günden bu yana kadar Genel Sekreterliklerimiz tarafından toplam 60 tane ihale yapıldı. 2013 yılında kamu hastaneleri birliği olarak devraldığımız hastanelerde çok borç vardı. Yaklaşık 180 gün ödeme süresi vardı yani bugün kesilen bir faturayı 6 ay sonra tahsil edebiliyorlardı” dedi. Şimdiki dönemde hastanelerin ödeme süresinin kısaldığını ve hiçbir borçlarının bulunmadığını belirten Karagöz “ 2 hastanemizde ise ödeme süresi 45 – 60 gün arasında değişmektedir yani bugün kestiğiniz bir faturayı 2 ay içinde geriye ödeyebilecek kapasitedeyiz” şeklinde konuştu.
BORÇLARIMIZI
SIFIRLADIK
Karagöz “Isparta Devlet Hastanesi, Eğirdir Kemik Hastalıları Hastanesi ve diğer 4 hastane ise bu ay itibari ile borçlarını sıfırladık. Genel Sekreterliğin toplam borcu 2,5 trilyon civarındadır. Bizde peşin ödeme sistemine geçmeye çalışıyoruz. Bizim mali hizmetler olarak temel amacımız bu sağlıkta finansal sürdürebilirliği sağlamak” dedi. Bu sürdürebilirliği nasıl sağlayabileceğini aktaran Karagöz “Döner sermaye kaynakları ile sağlık finanse ediliyor. Hastalar hastaneye başvuruyorlar. Hizmet alıyorlar biz bu hizmeti gerekli kurum, kuruluş ya da kişilere fatura ederek elde ettiğimiz geliri sağlık finansmanında kullanıyoruz” dedi.
Karagöz “Kamu hastaneleri birliği olarak devraldığımız hastanelerde yaklaşık 10 trilyon kadar borç vardı. Biz de bunları kademeli olarak ödeye başladık. 2013 yılında finansal planlama hazırladık ve düzeni kurduk daha sonra da merkezi satın almaya geçtik. 6 ayrı yerden yapılan bir ihalede rekabet sağlayamazsınız. Ama tek bir elden yapılan ihalelerin firmaları ister istemez bir rekabet ortamına soktu” dedi.
HASTANELERDE STOK YIĞINI ÖNLEMELİYİZ
Hastanelerde yapılan stok yığınına da değinen Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali İşler Daire Başkanı İbrahim Karagöz “Bizim ilk amacımız hastanelerde alınan malzemelerin gerekli malzemeler olduğuna dikkat ediyoruz. Gereksiz malzemeleri almıyoruz. Bu şekilde de hastaneleri stok yığını haline getirmiyoruz ve biz bunu başardık. Hastaneleri ilk aldığımızda stok gün süreleri 180 gün iken şimdiki stok gün süreleri 60 güne kadar düşürüldü ve hiçbir şekilde problem yaşamıyoruz. Sağlık bakanlığının onay vermediği hiçbir kalemi biz hastanemizi almıyoruz. Şimdi aynı malzemeleri bizde kullanıyoruz ve sağlık açısından hiçbir problem yaşayan hastalarımız olmadı. Benim eşim doğum evinde ameliyat oldu. Çocuğum bu hastanelerde tedavi oldu ama hiçbir şekilde başka bir ilaç kullanılmadı. Diğer hastalara kullanılan ilaçları kullandı” dedi.
KÂR ETME GİBİ BİR
AMAÇ GÜTMÜYORUZ
İnsanlar üzerinden herhangi bir kâr elde etme amacı gütmediklerini belirten Karagöz “Bizim kâr yapmaya çalıştığımız yerler de var ama bunlar kesinlikle sağlık ile ilgili değil. Sabit giderlerimiz yüksekti hiçbir şey yapmasanız bile ödemek olduğunuz giderlerdir. Elektrik giderine %12 gibi bir indirim aldım. Bir yıllık ihalede elde ettiğimiz kâr tahminen 400 bin TL. Giderler aynı ama yaptığımız planlamalardan kaynaklanan bir kârımız var. Hastanelerin verimli olarak çalışmasını sağladık ve bu bize kâr olarak geri döndü ve temel gereksinimlerimizin hepsini karşılıyoruz. Eğirdir kemik hastalıkları hastanesinde yaşanan herhangi bir problem kalmadı” dedi.
EĞİRDİR TARİHİNDE BİR İLK
Karagöz “Eğirdir kemik hastalıkları hastanesinde sabit giderlerin çok olduğunu gördük ve diğer hastanelerden elde ettiğimiz karları bu hastaneye yönlendiriyoruz. 40 – 45 gün içerisinde bütün faturalarımızı ödüyoruz. Bütün arkadaşlar özveri içerisinde çalışıyor. 2013 yılında Genel Sekreterin bize talimatı üzerine bütçede gerekli çalışmalarını yaparak toplam 40 kalem tıbbi cihazı Isparta’ya kazandırmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.
500 BİN TL’LİK YATIRIM
YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Isparta’da olmayan göz tomografisini kazandırdıklarının altını çizen Karagöz “Eğirdir ve Yalvaç’ta manuel röntgen çekiliyordu. Dijital palet panel sistemini getirmeyi düşünüyoruz. Bu sistemi orada çözdüğümüz takdirde bütün Isparta’da yapmayı planlıyoruz. EKG cihazlarını da değiştirmeyi düşünüyoruz. Yapılan tetkikleri direkt olarak bilgisayar ortamına atmayı planlıyoruz” dedi. EKG kağıdı kayboldu gibi bir sorun kalmayacak. Artık hem makine hafızasında tutacak hem de otomasyon bilgileri yer alacak. Eğirdir’e fizik tedavi yatırımı yaptık. Isparta’ya hizmet verme sebebiyle ciddi miktarda tıbbi cihaz kazandırdık. Şarkikaraağaç’a iki tane diş hekimi geldi hemen karşıladık isteklerini. İl genelinde ilerleyen dönemlerde 500 bin TL’lik bir yatırım yapmayı düşünüyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı.
Kaynak: Ajans32