1. BÖLÜM
MİKROİŞLEMCİ-MİKROBİLGİSAYAR
UYGULAMASI
OLympia Es105 Elektrikli Daktilo – Bilgisayar, Özgün Arabirim Gerçekleştirimi (Ali Taş – Ömer Topuz – Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği 1983 Ankara) :
1960’lı yıllardan 1983 yılına kadar LSI devrelerinin gelişmesi ve mikroişleyicilerin ortaya çıkmasıyla, mikroişleyicilere dayalı dizgeler artmıştır. Yonga (‘chip’) olarak adlandırılan mikroparçaların bir araya gelmesiyle birçok dizge geliştirilmiştir. Birkaç komutu işletebilen mikroişleyici arabirim yongalarının kullanımı yeterli olmamış, yazılıma dayalı anlayışlı birimler geliştirilmiştir. Yazılım ve donanım arsındaki denge ise teknolojik gelişmeye bağlı olarak değişmektedir.
İnsan ortamı ile bilgisayar ortamı arasındaki geçişi sağlayan giriş/çıkış birimlerinin önemi oldukça büyüktür. Bu açıdan bir daktilonun, anlayışlı uç ile bir çevre birimi gibi görülmesi uygulamadaki gücünü ortaya koyar.
Daktilonun yerel kullanımına ek olarak bir bilgisayar ucu olarak da kullanılması düşünülmüştür. Daktilo yerel kullanım durumundayken işlevsel olan tüm tuş takımı bir bilgisayar ucu olarak kullanılırken de işlevsel olacaktır. Klavye (tuş takımı)’dan girilen karakterler daktilodan görüntüleneceği gibi ASC II (American Standart Code) karakterlere dönüştürülerek bir bilgisayar (Host Computer)’a da aktarılabilecektir. İstendiğinde bilgisayardan daktiloya çıkış yapılacaktır. Yani uç ya giriş ya çıkış modunda olacaktır. Bilgisayar daktiloyu anlayışlı uç olarak görecektir. Daktilo anlayışlı uç denetiminde kullanılacaktır. Anlayışlı uç ile bilgisayar arasındaki bağlantı RS232C standartlarına uygun ve iletişim zaman uyumsuz türde (Asynchrone Serial Communication) olacaktır.
Giriş ve çıkış birimleri olarak andığımız klavye ve yazıcı birim (yan birim / aygıt), aygıt deneticiye bir giriş/çıkış arabirimi ile bağlanacak. Bu giriş/çıkış arabirimi dizge yolu ile yanbirim arasında tampon alan görevi yapacaktır. Yan birimle farklılık gösteren dizge yolundaki protokol için bu arabirim gereklidir. Giriş/çıkış arabirimi kullanılarak yanbirim dizge yolundan bağımsızlaştırılır.
Dizge (aygıt denetici)’ye bağlı olan iki yanbirim olacağını söylemiştik. Çıkış birimini aygıt deneticiye bağlayan arabirim için Intel 8155 öngörülmüştür. Yine giriş birimi için 8155 kullanılmıştır. Klavye benzetimi için, tuşun satır değerini B ve C kapı (‘port’)’larıyle, sütun değerini A kapısı ile belirliyoruz.
Anlayışlı arabirim için Intel 8251 (USART) kullanılır. Yukarıda belirtilen işlemler bu donanım birimince yerine getirilir. Alıcı ve verici saati için aynı sıklıkta bir saat kullanılır. Bu sat için 8155’in timer’ı kullanılmıştır. USART’ın ardıl giriş ve çıkışları TTL düzeyinde imlerdir. Bunların RS232 standartlarına uygun imlere dönüştürüleceğinden söz edilmiştir.
devam edecek