Ormanlar Yok Olursa Hayat Kaynağımız Yok Olur

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Ormanlar Yok Olursa Hayat Kaynağımız Yok Olur
Haberin Tarihi: 6.6.2014 10:39:00 - Okunma Sayısı:3289 defa okundu.

Orman Genel Müdürlüğünün kuruluşun 175. yılı nedeniyle bir basın açıklaması yapan Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, "Her yıl atmosfere kazandırılan 140.9 milyar ton oksijenin %70'i orman ağaçları tarafından sağlanır. Ormanlar yok olursa hayat kaynağımız yok olur" dedi.

Ormanlar Yok Olursa Hayat Kaynağımız Yok Olur

 

            Orman Genel Müdürlüğünün kuruluşun 175. yılı nedeniyle bir basın açıklaması yapan Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, “Her yıl atmosfere kazandırılan 140.9 milyar ton oksijenin %70’i orman ağaçları tarafından sağlanır. Ormanlar yok olursa hayat kaynağımız yok olur” dedi.

            Kuruluşunun 175. yılı nedeniyle bilgiler veren Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci “Orman Genel Müdürlüğü 1839 yılında kurulmuş bu sene 175. Yılını kutlamaktadır. Bu maksatla o tarihten bugüne kadar Orman Genel Müdürlüğünün geçirmiş olduğu evreler var Orman Genel Müdürlüğü , ormanların bakımını kontrolünü sağlayan bir müdürlüktür” dedi.

            Konuşmasına ilk önce ormanın ne demek olduğunu tanımlamak ile başlayan Değirmenci “Ormanlar sadece ağaç ve ağaç topluluklarından ibaret değil orman: ağaçlar, hava, su, toprak ve diğer otsu ve odunsu bitkiler, mikroorganizmalar ve hayvanlarıyla kendine özgü kapalı bir dünya bir ekolojik sistemdir. Türkiye’deki orman varlığımız 27.2 ‘sine tekabül etmektedir. Orman varlığımız daha çok sahil kesimlerde yoğunlaşmıştır. Bunun sebebi de topoğrafik yapı nedeniyle denizden gelen ılıman iklimi , nemi içerilere kadar sokulabildiği noktalarda orman varlığı oluşmaktadır. Türkiye 7 coğrafi bölgeden oluşmaktadır bu 7 coğrafi bölgede tür zenginliği oluşturmaktadır .

            Hem topoğrafyası bakımından denizden başlayarak 2 bin metreyi geçebilen topografyası buna müsait ayrıca hem Karadeniz, Akdeniz, Marmara, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da karasal ve deniz iklimi hüküm süren bir mıntıkada bulunmaktadır ülkemiz. Bu nedenle de Avrupa’nın toplam 13 bin bitki türünden 11 bini Türkiye’de mevcut. Bunların 3500’ü de sadece Türkiye’ye has bitki türlerimizdir. Bu kadar orman varlığı bulunan bir ülkede ormanlarımızın faydaları neler? Sayılamayacak kadar fazla. Yakacak ve ham madde kaynaklarımız, su kaynağımız, yer altı su kaynaklarımızın oluşmasını sağlamaktadır. Erozyonu ve taşkınları önlemektedir, yaban hayatın ve av kaynaklarını korumaktadır” şeklinde konuştu.

            Değirmenci “İklim üzerinde olumlu etkiler yapmakta sıcağı ve soğuğu dengelemektedir, su buharının yoğunlaşmasını sağlayarak yağmura dönüşmesini sağlamakta, ulusal savunmamızı güçlendirmek için önemli bir görev üstlenmektedir. İnsanların eğlenme dinlenme gibi ihtiyaçlarını giderirken beden ve ruh sağlığında da olumlu etkiler yaratmaktadır. İnsanlar için olmazsa olmaz havamızı temizlemektedir. Gürültüyü önlemektedir, insanlara çeşitli iş alanları sağlamaktadır. Ülke turizmine katkı sağlamaktadır. Bu kadar faydasının yanında ben sadece bir tanesini rakamsal olarak belirtmek istiyorum. Bir ağaç saatte 40 kişinin tüketirken 1,5 kg. oksijen üretir. Bu da 70 kişinin oksijen tüketimine denk gelmektedir” dedi.

            Her yıl atmosfere kazandırılan 140.9 milyar ton oksijenin %70’i orman ağaçları tarafından sağlandığını dile getiren Değirmenci “Günümüzde hava kirliliğinin yaklaşık %50 si ormanlar tarafından temizlenir. Orman yok olursa İçinde yaşayan canlılar, ilaçların hammadde kaynağı, su kaynaklarımız, topraklarımız, turizm ekonomisi de yok olur hayat kaynağımız yok olur yani doğal güzelliklerimiz yok olur.

13 TEMMUZ 1995’TE

SENİRKENT SEL FELAKETİ

            Senirkent’te yaşanan sel faciasına da değinen Değirmenci “Yüzyıllar süren orman varlığına yönelik tahribatın sonucu aşırı eğimli ve sığ bünyeli arazi yapısı yanında toprağın, yüzeysel akışın felakete dönüşmesine engel olacak bitki örtüsünden mahrumiyeti felaketlere neden olabilmektedir. Ormanları yok etmezsek bu şekilde bir felaketle daha karşılaşmayacağız.

            Orman Bölge Müdürlüğünün misyonu ve vizyonu hakkında bilgilerle devam eden Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci “1937 yılında 3204 sayılı Kanunla hükmü şahsiyete haiz, katma bütçeli Orman Umum Müdürlüğü kurulmuş, Yine aynı yıl çıkarılan 3116 Sayılı Orman Kanunu ile teşkilatlı, sistemli, teknik ormancılığın temelleri atılmıştır. 1945 yılında 4785 sayılı Devletleştirme Kanunu ile tüm ormanlar devletleştirilmiştir Orman Genel Müdürlüğü 1937 yılından itibaren Taşrada da teşkilatlanmasını sürdürerek önceleri Çevirge Müdürlükleri kurmuş, bu kuruluşlar Döner Sermayeli Revir Amirliklerine dönüşmüş ve bu amirlikler de 1945 yılından itibaren Devlet Orman İşletmeleri adını almıştır. Devlet orman işletmelerinin sayısının artması sonucu 1951 yılından itibaren orman başmüdürlükleri kurulmaya başlanmış ve devlet orman işletmeleri bu başmüdürlüklere bağlanmıştır. Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, Tarım Bakanlığının 17.8.1966 tarihli olurları ile kurulmuştur.

            Orman Bakanlığı ilk olarak 1969 yılında kurulmuş olup, Orman Genel Müdürlüğü bağlı kuruluş olarak Orman Bakanlığının bünyesinde yer almıştır. 2003 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı kurulmuş, Orman Genel Müdürlüğü de kamu tüzel kişiliğine haiz özel bütçeli bir kuruluş olarak bu bakanlığın bağlı kuruluşu olmuştur. 2011 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı kurulmuştur. Orman Genel Müdürlüğü de bu bakanlığın bağlı kuruluşu olmuştur. Ormanların geliştirilmesini, usulsüz ve kanunsuz müdahalelere, tabii afetlere, yangınlara, muhtelif zararlılara karşı korunmasını ve gerekli kontrolleri sağlamak” şeklinde konuştu.

            Konuşmasına şu şekilde devam eden Değirmenci “Ormanları, devamlılığını sağlayacak şekilde, teknik ve ekonomik icaplara göre idare etmek ve işletmek, aslı ve tali orman ürünlerinin; üretim, taşıma, depolama, iş ve işlemlerini yapmak ve yaptırmak, bu ürünleri yurt içinde ve dışında pazarlamak, ormancılık hizmetleri ile ilgili gerekli araç ve gereçleri temin ve tedarik etmek, Ormanları imar ve ıslah etmek, silvikültürel bakımını ve gençleştirilmesini sağlamak, Üretim, ağaçlandırma yolları ve yangın şeritleri ile ilgili orman ve orman yolları ağını tespit etmek ve etüd proje çalışmalarını yaparak, uygulamalarını gerçekleşmek, Orman köylerinde yaşayan halkımızın gelir seviyesini arttırıcı destek ve uygulamalar yapmaktır” dedi.

            Halkı da bilgilendirdiklerini belirten Değirmenci “Öğrencileri Bilgilendirme Çalışmaları Her Şeflikte 5 okul olmak üzere toplam 180 okulda çalışma planlanmış olup, Nisan ayı sonuna kadar toplam 78 okulda 7.733 öğrenciye eğitim verilmiştir. Halkı Bilgilendirme Çalışmaları Bugüne kadar 267 toplantıda 3.197 orman köylüsüne bilgilendirme yapılmış, 225 adet toplantı ile de 1.928 adet Avcı, Çoban ve Çiftçiye eğitim verilmiştir” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap