Haberin Tarihi:
2.6.2014 09:44:00
- Okunma Sayısı:2715
defa okundu.
Uluslararası göç, terör, açlık, kültürlerarası problemler, ekonomi krizleri gibi dünyayı ilgilendiren önemli sorunların tartışıldığı "II. Uluslararası Davraz Kongresi"nin ikinci gününde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz "Kalkınma ve Kalkınma Stratejileri" konulu konferansla katılımcılarla bir araya geldi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Davraz Kongresi’nin Konuğu Oldu
Uluslararası göç, terör, açlık, kültürlerarası problemler, ekonomi krizleri gibi dünyayı ilgilendiren önemli sorunların tartışıldığı “II. Uluslararası Davraz Kongresi”nin ikinci gününde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz “Kalkınma ve Kalkınma Stratejileri” konulu konferansla katılımcılarla bir araya geldi.
Barida Otel Gül Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda katılımcının bulunduğu “II. Uluslararası Davraz Kongresi”nde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Dünyanın geleceğine ilişkin bir söz söylenecekse bu sözün Anadolu’dan söylenmesi gerektiğini söyledi. İbicioğlu sözlerini küresel ortamdaki sorunların konuşulduğu, çözüm önerilerinin üretildiği “Uluslararası Davraz Kongresi”nin dünya barışına katkı sağlamasını dileyerek noktaladı.
Açılış konuşmasının ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz “Kalkınma ve Kalkınma Stratejileri” konulu konferansla katılımcılara Türkiye’nin kalkınma anlayışı, ortaya koyduğu performans ve geleceğe yönelik perspektifi hakkında bilgi verdi.
Dünya meselelerinin Isparta’da SDÜ’de tartışılmasının gurur verici olduğunu söyleyen Yılmaz, Türkiye’nin son yıllarda önemli mesafeler kat ettiğini belirterek “Son verilere göre Ülkemizin ihracatında artma; ithalatında ise azalma mevcut. İhracatımız son 10 yılda 36 milyar dolardan 152 milyar dolara ulaştı. Enflasyonda da yine son 10-12 yılda büyük bir başarı sağlayarak tek haneli rakamlarda enflasyonu tutabilen bir ülke haline geldik. Bütçesini dengeleyen faize çalışan bir bütçe yerine hizmet üreten bir bütçesi olan ülkeyiz. Aldığımız mesafeler çok önemli ancak bizim için yeterli değil daha gidilecek çok mesafemiz var.” dedi.
Türkiye’nin bir taraftan makro dengelerini kurarken siyasi istikrarı ve güven ortamıyla birlikte para, maliye politikalarının dengelerini oluşturmakta birçok alanda da yapısal reformlar gerçekleştirdiğini vurgulayan Yılmaz konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Türkiye’nin başarısının sırrı istikrar içinde değişimi yakalamasıdır. Türkiye siyasi istikrarı ve güven ortamını sağladı. Bu istikrarı reformlar için değerlendirdi. Sürdürülebilir kalkınmanın dünya ölçeğinde baktığımızda üç temel kriteri vardır. Bunlar, ekonomik büyüme, sosyal adalet ve dengeler ile gelir dağılımı ve çevre konularıdır. Ancak bana göre dördüncü bir kriterde bulunmaktadır bu da yönetişim, demokrasi gibi kavramları içinde barındıran temel haklar boyutudur.”
Kalkınmanın özünün özgürlük, bilgi ve donanımdan oluştuğunu vurgulayan Yılmaz, “Özgür, bilginin ve teknolojinin ilerlediği ortamda kalkınmayı sağlayabiliriz. Toplumun da ortak hedefler üzerine uzlaşması kalkınma açısından önemli bir unsurdur. Kalkınmış bir bölge, bir yöre, nitelikli insanı ve sermayeyi yetiştirebiliyorsa, başkalarına kaptırmıyorsa o yöre kalkınmış demektir. Isparta’yı bu anlamda ideal iller arasında görebiliriz.” diye konuştu.
Konferansın sonunda SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a hediye takdim etti.