Haberin Tarihi:
30.5.2014 11:00:00
- Okunma Sayısı:3483
defa okundu.
*FLORYA SAHİLİ DE BAFA GÖLÜ GİBİ…
HAVALAR ISINDIKÇA SULARIN KİRLİLİĞİ ORTAYA ÇIKMAKTA…
*FLORYA SAHİLİDE BAFA GÖLÜ GİBİ…
*KİRLİLİĞİN GÖSTERGESİ YOSUN(ALG) ÇOĞALMASI- ÇOK YOĞUN KOKU ve SİNEKLER FLORYA SAHİLİ BAFA GÖLÜ GİBİ…
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Florya Sosyal Tesisleri; dingin ve huzurlu bir ortamda şehrin stresin kurtulup rahat bir nefes almak ve ailece güzel bir gün geçirmenin imkanlarını sunan, “İstanbul’un Huzura Açılan Kapısı” olarak tanımlanmaktadır.
FLORYA SOSYAL TESİSLERİNİN
BAHÇESİ ÇOK GÜZEL;
DENİZ KIYISI KOKMAKTA
İBB Florya Sosyal Tesislerinin bahçe kesimi gerçekten çok güzel ve temiz. Fakat aynı tesisin deniz kıyı kesiminde; denizin kirliliğini dışa vuran aşırı alg çoğalmasının oluşturduğu görünüm bu güzelliklerle, huzur ortamıyla büyük bir tezatlık oluşturmakta, huzursuzluk vermekte…
İBB Florya Tessislerinin sahil kısımında; tonlarca ağırlıktaki taş bloklarla oluşturulan kıyı dolgusu sonucu, taş blokların üst kısımları alglerle, iç kısımları alg ve midye vb. deniz kabukları ve ölüleriyle kaplı.
Alg ve kabuklu canlılar havaların ısınmasıyla birlikte sahilde çok yoğun olarak hissedilen, rahatsız edici koku-kokuşmaya neden olmaktadır. Bu nedenle sahilde yürümek, hatta nefes almak mümkün olmamaktadır..
Kıyıdaki taş bloklar alglerle kaplı
KIYILAR DOLDURULMAMALI
BETONLAŞTIRILMAMALI
SET ÇEKİLMEMELİ;
‘KIYILAR DENİZİ FİLTRE EDİYOR,
İŞGAL EDİLMEMELİ’
Doğal yapıyı oluşturan kıyı kesimleri dingin kesimlerdir; denizden gelen atıklar, kirli sular kıyıdaki kumsalda süzülerek burada- filtre edilir-temizlenirler, katı maddeler- posaları sahilden toplanırlar. Atıkların kıyıdan toplanması-temizlenmesi çok daha kolaydır. Fakat sosyal tesislerede olduğu gibikıyılar, tonlarca ağırlığa sahip kayalarla kaplanırsa sahillerin filitre özelliği kaybolur. Bunun yanı sıra sahilde dolgu oluşturan bu yapay kayalar yosunların tutunmasına ve ortamda kolaylıkla çoğalmasına neden olurlar…
Florya sahilindeki taş bloklarla oluşturulan setler bunun en önemli kanıtı; Florya sosyal tesislerinin hemen yanında yer alan Florya ve Menekşe Plajlarının kıyı kesimleri sosyal tesislerde görmek mümkündür. Bu plajlar taş bloklarla kaplanmadığı-kumsal alana sahip olduğundan çok daha temizdir. Bu tip plajlarda alg mücadelesi (toplanması) çok daha kolay olmaktadır…
FLORYA PLAJI DOĞAL OLAN
KUMUL KIYISI NDA KİRLİLİK YOK
İBBFTlerindeki kayaların üzerleri, birleşim noktalarının mutlak koşulla temizlenmesi gerekmektedir ama nasıl?
Bu oluşum ve kirlilik manzara kıyı ihlalleri yapılan tüm sahillerde belirli bir zaman sonra görülmektedir ve buna rağmen aynı yanlışlarda devam edilmektedir… Neden?….
Buradaki kirliliğin ve kokunun giderilmesi sadece deniz suyundaki kirliliğin giderilmesiyle sağlanamaz… Denizlerin doğal taşları –çakılları pürüzsüz yapıda olduklarından yosunlar kolay kolay tutunamazlarlar… Florya sahilinde tutunma ve buna bağlı olarak çoğalmayı arttıran tonlarca ağırlıktaki kayaların üzerleri, birleşim noktalarının mutlak koşulla temizlenmesi gerekmektedir… Yaz sıcaklarında burada alg çoğalması ve kokuşma daha da çok olacaktır…
Florya sahilleri bu sorunu yaşan ilk sahil değil… Doğa bize sadece bu gün için gerekli değil ki…
‘SORUN, İNSANIN DOĞAYA
HÜKMETMEYE KALKMASINDA’
Florya tesislerinin deniz kıyısındaki taş dolgularla kaplı olan kesimdeki sorunun çözümü doğala dönmektir... Yani sahildeki tonlarca ağırlıkta binlerce kayanın kaldırılması, ortamdan uzalaştırılması gerekmektedir… Bu dönüşüm, belki bu gün yarın gerçekleşmiyecekse de, ileri yıllarda insanlar bu dolguları kaldırmak zorunda kalacaklardır veya koku, görüntü kirliliği ve istenmeyen rahatsızlıklarla karşı karşıya kalacaklar ya da sahili–buraları terk edeceklerdir… Bu tür sahil dolgularını, araştırmadan bilim dışılıkla yapmak-izin vermek bu günü yaşamak, gelecek günleri ve nesilleri düşünmemektir, sonuçlarının ne olacağını sorgulamamak, görmezlikten gelmektir…
Florya sahilleri bu sorunu yaşan ilk sahil, ilk olumsuz örnek değil… Sorun insanın doğayı yönetmeye-hükmetmeye kalkmasındadır. Doğa bize sadece bu gün için gerekli değil ki…
Doğal alanları yok ederek kamu yararı-ihtiyacı sağlanmaz…