Haberin Tarihi:
30.5.2014 10:43:00
- Okunma Sayısı:1745
defa okundu.
Türk-Alman Araştırma, Eğitim ve İnovasyon Yılı (2014) etkinlikleri kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen çalıştayda her iki ülke kiraz ve elma türlerinde çalışan araştırıcılar bilgi paylaşımı ve işbirliklerinin oluşturulması amacıyla bir araya geldiler.
MARİM “ELMA, KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ISLAHI ÇALIŞTAYI”NA KATILDI
22-24 Mayıs 2014 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından düzenlenen Elma-Kiraz Yetiştiriciliği ve Islahında Yeni Yaklaşımlar Çalıştayında (New approaches in apple and cherry growing and breeding techniques work shop) Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (MARİM) elma-kiraz yetiştiriciliği ve ıslahı konularında çalışan 11 kişilik bir ekiple temsil edildi.
MARİM Müdürü İsa EREN, “Elma ve Kirazda Hasat Sonrası Uygulamaları”, Islah ve Genetik Bölüm Başkanı İsmail DEMİRTAŞ “Yeni Kiraz Çeşitlerinin Geliştirilmesi”, Dr. Şerif ÖZONGUN Türkiye’nin Elma Kiraz Genetik Kaynakları ve Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde Yürütülen Elma ve Kiraz Genetik Kaynakları Araştırmaları isimli sunumları ile çalıştaya katkıda bulundular. Çalıştaya Almanyanın Federal Research Center for Cultivated Plants ve Competence Center For Fruit Growing and Storage Technology Ravensburg araştırma kuruluşlarından araştırmacılar da Elma ve kiraz ile ilgili yaptıkları çalışmaları tanıttılar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma İstasyonu yapılan çalışmaların da sunulduğu çalıştayda, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa KİBAR ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Necdet KAPLAN T.C. Tarım Bakanlığını temsilen çalıştayı takip etti.
Türk-Alman Araştırma, Eğitim ve İnovasyon Yılı (2014) etkinlikleri kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenen çalıştayda her iki ülke kiraz ve elma türlerinde çalışan araştırıcılar bilgi paylaşımı ve işbirliklerinin oluşturulması amacıyla bir araya geldiler. Bilimsel çalışmalarda elde edilen bilgilerin yanında uluslararası işbirliklerinin önemi her iki ülke temsilcileri tarafından önemle vurgulandı.
MARİM müdürü İsa EREN kurumsal olarak birlikteliklerin sağlanması amacıyla MARİM araştırmacıları ile yabancı meslektaşları arasındaki görüşmelerin hızlanacağını bildirdi.