ITSO’nun yurtdışı açılımları devam ediyor
ITSO’nun yurtdışı iş gezileri kapsamında, 30 üyesi Bosna Hersek ve Sırbistan’a giderek ikili iş görüşmeleri yapıp, ön anlaşmalar ve çeşitli bağlantıların temellerini attılar.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın yurtdışı fuar ve iş gezileri kapsamında, ihracatı artırmak ve çeşitli iş bağlantıları kurmak adına Bosna Hersek (Saray Bosna) ve Sırbistan’a (Belgrad) ticari iş gezisi düzenlendi. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen önderliğinde, Başkan Yardımcıları Salih Sarıkaya ve Metin Çelik ile Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kabalak ve bazı meclis üyeleri, meslek komite başkanları ve üyelerden oluşan 30 kişilik heyet katıldıkları iş gezisinde 6 gün boyunca ticari işbirliği olanakları inceleyip iş bağlantılarının temellerini attılar. Saray Bosna ve Belgrad’ın önde gelen işadamları ve resmi kurumları ve işadamı örgütlerini ziyaret eden ITSO heyeti, gittikleri her yerde Isparta’nın başta ekonomik durumu olmak üzere kültürel değerleri ve turizm potansiyelleri ile işbirliği yapılacak sökterleri tanıtma imkanı buldular.
İlk gün, Saray Bosna’ya giden heyet, burada İşletmeciliğini Türklerin yaptığı CEVIK D.D.O adlı güzellik ürünleri ve Isparta iline ait kozmetik ürünleri satan firmayı ziyaret ettiler. Heyet, firma ziyaretlerinin ardından Mostar şehri gezisi ve Saray Bosna’da önem arz eden Baş Çarşı, Gazi Hüsrev Bey Camii gibi yerler ziyaret edildi.
Programın ikinci gününde Boşnak işadamları ile ITSO heyetinde bulunan işadamları ikili iş görüşmeleri yaparak, ticari anlaşmaların ilk adımlarını attılar. İşletmeleri de ziyaret eden heyet bölgenin güçlü olduğu sektörleri incelediler. Bölgenin en önemli sektörü olan hayvancılığa bağlı olarak çalışan süt ve süt üretimi yapan ve sektörde ülkenin en büyük üreticileri arasında yer alan MILKOS D.D. firması üretim tesisini ziyaret eden heyet, burada bilgi alışverişinde bulundular.
ITSO Başkanı Başdeğirmen, önderliğindeki heyet, Saray Bosna Ekonomi Odası’nı ziyaret ederek işbirliği olanaklarını konuştular. ITSO Başkanı Başdeğirmen, Saray Bosna Ekonomi Odası Başkanı Elvira Elvira Bazdar Kadric’un katıldığı toplantıda Isparta’nın ekonomik, kültürel ve turizm değerlerini anlattı. Ispartalı işadamlarının işbirliğine hazır olduğunu söyleyen Başdeğirmen, Ekonomi Odası önderliğinde işbirliği yapmak isteyen işadamlarını Isparta’ya davet etti.
ITSO heyetine bölge ekonomisi ve yatırım fırsatları hakkında bilgiler veren Saray Bosna Ekonomi Odası Başkanı Kadric, bunun dışında ülkenin her türlü yatırıma ve ticari çalışmalar ihtiyaç duyduğunu ve Isparta ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Saray Bosna’nın ardından Belgrad’a giden ITSO heyeti burada Sırbistan Büyükelçiliği’nde Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay başkanlığında Ticaret Müşavirliği ile birlikte organize edilen toplantıya katıldılar.
ITSO Başkanı Başdeğirmen’in Isparta’nın ekonomik değerleri ve işbirliği olanaklarını anlattığı toplantıda, Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay bölge siyasi ve ekonomik yapısı hakkında bilgilendirme yaptı.
Belgrad Ticaret Müşaviri İsmail Bozdemir bölgenin ticari yapısı ve fırsatları, tehditleri hakkında bilgilendirme yaptı. Belgrad Ticaret Müşaviri Bozdemir, bölgenin ticari anlamda çalışılabileceği ve Sırpların ticari hayatta güvenilir insanlar olduğunu anlattı.
Ticaret Müşaviri Bozdemir, bölgenin inşaat sektörü başta olmak üzere birçok konuda Isparta ile işbirliği yapabileceğini söyledi. Ülkenin Türkiye ile kademeli serbest ticaret anlaşmasının olduğunu vurgulayan Bozdemir, 2015’ten itibaren kademenin kalkacağı ve tüm sanayi ürünlerinde vergilendirmenin olmayacağını söyledi.
Sırbistan Ticaret Odası’nı ziyaret eden ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen önderliğindeki heyet burada da ticari işbirliği hakkında bilgi alışverişinde bulundular. ITSO Başkanı Başdeğirmen, burada yaptığı konuşmada “İlimiz 2023 ihracat hedefi 500 Milyon Dolardır. Bu hedef içerisinde Sırbistan ile 2014 yılı milat olacak şekilde, ihracat ve ticari ilişkiler odaklı çalışmalar yapma arzusundayız ve işadamlarımız bu iş için ilk adımı atmak adına buradalar. İlimizden ithal edebileceğiniz potansiyel sektörler ise, tekstil ürünleri, yaş meyve sebze (elma-kiraz), metal ürünleri, kalorifer kazanı ve radyatör, kimyevi maddeler (gül), kozmetik ürünleri ve gıda maddeleridir.” dedi.
Ardından ülkenin merkezi Odası olan Sırbistan Ticaret Odası’nda ITSO-Sırbistan Ticaret Odası ve Ticaret Müşavirliği işbirliğinde hazırlanan ikili iş görüşmesi programı gerçekleştirildi. Programda konuşma yapan ITSO Başkanı Başdeğirmen, Isparta’nın güçlü olduğu sektörleri, işbirliği olanaklarını ve Isparta’nın ekonomik değerlerini anlattı. Ispartalı işadamları ile Sırbistanlı işadamları arasında 2.5 saat süren ikili görüşmeleri sonucunda bazı işadamları iş bağlantılarının temellerini attılar.
İş gezisinin ardından değerlendirme yapan ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, “Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak düzenlenen bu tür yurtiçi ve yurtdışı iş gezilerimiz bizler için birer fırsat ve umut kapısıdır. Bu gezileri üyelerimizin hem ufkunu açmakta, hem de vizyonlarını artırmaktadır. Bu doğrultuda yurt içi veya yurt dışında tanıştığımız herhangi bir insan veya farklı bir sektör sizin bundan sonraki iş hayatınız için dönüm noktası olabiliyor. Ayrıca gezilerimize katılan üyelerimiz arasında güzel diyaloglar, dostluklar, birlik ve beraberlik duyguları ile işbirlikleri oluşabiliyor. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerçekleştirdiğimiz programın üyelerimiz açısından oldukça verimli geçtiği kanaatine vardık. Yapılan ikili iş görüşmeleri ile ön anlaşmalar sağlandı. Yapılan ziyaretler ile de bölge hakkında önemli bilgiler elde edinildi, yatırım ve ticaret için brifingler alındı. Görülen şu ki bölge hem ticari hem de yatırım anlamında Ispartalı işadamlarımız için önemli bir potansiyel. Bizlere duyulan sosyal ve politik bağ ile oldukça büyük fırsatları bünyesinde barındırmaktadır.”dedi.