Haberin Tarihi:
21.5.2014 09:52:00
- Okunma Sayısı:1862
defa okundu.
BATAKLIKTAN FİDANLIĞA, FİDANLIKTAN ELMA ORMANINA..
İSMAİL, ZİRAAT MEKTEBİNDE
OKUMASAYDI, AKPINAR’DA
KOYUN GÜDECEK, KEÇİ
OTLATACAKTI…
İSMAİL’İ ÇOBANLIKTAN
KURTARAN SÜREÇ VE
FİDANLIĞIN EVRİMİ…
1974 – 75 yılında, Bahçe Kültürleri bünyesindeki Eğirdir Ziraat Meslek Lisesi, son mezunlarını vermişti… Lise, tamamen kapatılınca, Ziraat Teknik Orta Okulu olarak açılmıştı…İsmail, bu Okulun son mezunu oldu. Yıl: 1977 -78
***
İsmail, doğup büyüdüğü Köy olan Akpınar’ da, 1975 yılında İlkokulu okur… Ve okul biter, iki yıl boşta gezer İsmail. İsmail’in babası, O’nun yatılı okula gitmesini istiyordu… İsmail’in bildiği tek yatılı okul ise; Gönen Öğretmen Okuluydu. İsmail, okuma hırsıyla yanıp tutuşuyordu… Bu hırs ve azim, O’nu çobanlıktan kurtaracaktı… ve Gönen Öğretmen Okulunun sınavlarına girer İsmail. Sınav; iki aşamalıdır. Birincisini kazanır, ikinci sınavı ise kaybeder İsmail.
***
Bu kaybediş; İsmail için dünyanın sonu değildir… Ve İsmail, babasının bir sürprizi ile karşılaşır… Babası, Eğirdir’ de Ziraat Teknik Orta Okulunun olduğunu öğrenmiş ve İsmail’in bu okula girmesi için kayıt yaptırmıştı…
İsmail’in babası, Köyün imamının oğlunun da okula kaydedilmesi için, İmama da söyler… Ve İsmail ile birlikte, imamın oğlu da okulun seçme sınavlarına girer… Sınavdan 15 gün sonra, sonuçlar açıklanır ve İsmail sınavı kazanır… İmamın oğlu ise, sınavı kaybetmiştir. İmamın oğlu, İsmail’e şöyle demişti: “…Ben sınavı kazanırım, sen kazanamazsın… Sen, arkamdan gelirsin artık…”
…İsmail, sınavı kazandığına bir türlü inanamaz… O’nun için artık, yeni bir hayat başlamaktadır… İsmail, doğruca Müdür Muavini Coşkun GÜRPINAR’ın odasına çıkar… Ve O’ na tekrar sorar, sınavı kazanıp kazanmadığını… Ve Muavin : “ Tamam, sınavı kazanmışsın, Okula kaydını yaptırabilirsin…” der. Dünyalar, İsmail’in olmuştur artık. Ve bir hafta içinde okula kaydını yaptırır… Artık, okullu olmuştur İsmail. Ve ( 3 ) yıl, Ziraat Teknik Orta Okulu okuyup mezun olur. Mezun olduğu 1980 yılında, aynı yere ZİRAAT MESLEK LİSESİ açılır… Oranın da sınavlarına girer, kazanır… İsmail’in fıtratında “başarmak” vardır… Ama işler, öyle sanıldığı gibi düzgün gitmemektedir. İsmail, bu Lisede ( 1. ) sınıfı okuduktan sonra, Lise kapatılır. 80’ ihtilalinden sonra kapatılan Okul; MEYVECİLİK ÜRETME İSTASYONU’na dönüşür ve öğrencileri de, BURDUR- TEFENNİ MESLEK LİSESİ’ ne gönderirler…
***
…İsmail, Tefenni’ de yatılı okumaktadır… Ortaokulu da yatılı okumuştu zaten… Alışıktı… Lise kısmı ( 4 ) yıllıktı… Lisenin son üç yılını Tefenni’ de okumuştu…
…Ve Liseyi de bitirmiştir artık. Sonra, ne mi yaptı İsmail?...Doğup büyüdüğü Köy olan AKPINAR’ da( 1 ) yıl, tarımda ve inşaatlarda çalışır… Daha sonraları da; iki yıl Gazeteci Altan KURTAY ın yanında, DEMOKRAT EĞİRDİR Gazetesinde çalışır… Burdur-Bucak’ ta TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ’de ( 1 ) yıl eksperlik yapar…
Sivas- İmranlı günleri başlamıştır İsmail için. Tarım İlçe Müdürlüğünde ( 3 ) yıl, Teknisyen olarak görev yapar… Ve oradan Burdur’a, YÜKSEK OKUL okumak için gelir… BURDUR SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ MESLEK YÜKSEK OKULU. Bu Yüksek Okulda iki yıl okur… Okurken de; Burdur Tarım İl Müdürlüğünde çalışmaktadır İsmail.
***
…Ve Yüksek Okuldan da mezun olmuştur artık İsmail. Yüksek tahsillidir… İsmail’ in bütün düşüncesi; memleketi olan EĞİRDİR’ e gelip, Eğirdir’ de hizmet etmektir… İlk kez, Ziraat Okuluna girdiği yerde çalışmak, orada hizmet etmek istiyordu…
…Ve Allah nasip etmişti…EĞİRDİR; ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ’ NE KAVUŞMUŞTU!!! YIL 1995’ ti. İşte Akpınarlı İsmail, yani; İSMAİL KARTAL, O GÜNDEN BUGÜNE ÇALIŞIYOR… VE EĞİRDİR’ DEN, YANİ MEMLEKETİNDEN DE EMEKLİ OLMAK İSTİYORDU…
İsmail’ in başarı öyküsü, aynı zamanda; “BATAKLIKTAN FİDANLIĞA, FİDANLIKTAN ELMA ORMANINA DÖNÜŞEN BOĞAZOVA’ NIN, YARIM ASRI AŞAN DEĞİŞİM VE DE DÖNÜŞÜMÜNÜN ÖYKÜSÜDÜR…
Allah, bizim İsmail’imize sağlıklı ve uzun ömürler versin…