BATAKLIKTAN FİDANLIĞA, FİDANLIKTAN ELMA ORMANINA - 4

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BATAKLIKTAN FİDANLIĞA, FİDANLIKTAN ELMA ORMANINA - 4
Haberin Tarihi: 17.5.2014 10:36:00 - Okunma Sayısı:1600 defa okundu.

BATAKLIKTAN FİDANLIĞA, FİDANLIKTAN ELMA ORMANINA..

 

BU KURUM; GELECEĞİN İDARECİLERİNİ

VE AKADEMİSYENLERİNİ YETİŞTİRİYOR…

-          ÇOK İNCE DÜŞÜNÜLMÜŞ BU PANELLE; KARANLIKTA KALAN KURUM GEÇMİŞİ, GÜN IŞIĞINA ÇIKARILDI…

-          (4) MÜHENDİSLE YAPILAN ÇALIŞMALARLA, NASIL BİR AŞAMAYA GELİNDİ?...

-          ENSTİTÜ’NÜN  ARAZİLERİNDE;  FİDAN ÜRETİMİ VE “ÖRNEK BAHÇE” TESİSİ…

-          ÖRNEK BAHÇELERDE;  BODUR ANAÇLARLA “BODUR FİDAN” ÜRETİMİ…

-                  SERPİL İŞLETMESİ’NİN “YAĞMURLAMA SULAMA SİSTEMİ” SORUNU, NASIL ÇÖZÜLDÜ?

 

            96’dan 2003’e ulaşan zaman diliminde;  Mühendislikten Araştırmacı Mühendisliğe, Müdür Yardımcılığından Enstitü Müdürlüğü’ne uzanan BOĞAZOVA TOPRAĞI’ ndaki sekiz yıllık bir hizmet serüveninin öyküsünü anlatıyordu Kadir GÜVEN.

            Eğirdir’ de, ENSTİTÜ’de edindiği bilgiler;  Burdur ve Samsun Tarım İl Müdürlükleri görevlerini ifa ederken, çok işine yarıyordu sayın GÜVEN’ in.

            Gelin, hep birlikte Kadir GÜVEN’in o muhteşem dediğimiz “DİJİTAL SALON” da yaptığı konuşmaya kulak verelim:

            “Araştırmacı mühendis olarak Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'ne 1996 yılında Enver Murat Dolunaydan sonra atanan ilk mühendislerden oldum. Erol Köse bey ile beraber atandığımız enstitüde Araştırmacı mühendis, müdür yardımcısı ve enstitü müdürü olarak görev yaptıktan sonra 2003 yılı Ekim ayının 15’ine kadar görev yaptım.

            Hakikaten çok ince düşünülmüş ve şu anda birlikte olduğumuz geçmişten geleceğe MARİM paneli benim ve geçmiş dönem büyüklerim içinde o kadar anlam ifade ediyor. Karanlıkta kalan kurum geçmişini hep beraber öğrenme fırsatını yaratan herkese sonsuz teşekkür etmek gerekir.

            1996 yılında araştırmacı olarak enstitüde göreve sert çekirdekliler grubundan Şeftali ve nektarin adaptasyon araştırmasını yürüterek başladım. Mevcudumuzun müdür dahil müdür yardımcısı dahil 4 kadrolu mühendisle çalışmaları yürütürken değişik kurumlardan referansları ve araştırma kabiliyetleri iyi olan arkadaşlarımızı enstitü bünyesine dahil ettik. Bu personel artışı ile birlikte araştırma konularıda çeşitlemeye başlamış ve her araştırma grup toplantısında Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü her geçen gün varlığını vede üstünlüğünü gösterir olmuştur.

            Enstitüde adaptasyon denemeleri yanında ıslah, çeşit geliştirme, dikim sıklığı ve verim denemeleri, sulama sistem ve yöntemi denemeleri, istatistik çalılışmaları artan ivme ile yapılmaya başlanmış ve enstitünün arazilerinde fidan üretiminin yanında örnek bahçe Tesisleri'den oluşturulmuştur.

            Sayın Dr. Abdullah Kankaya döneminde yayım ve üretm çalışmaları başlatılan bodur anaçlarla fidan üretimi yapılırken örnek bahçelerde bu fidanlardan oluşturulmuştur. Yeni kurulan enstitünün kurumsallaşması adına bölgede ve bölge dışında Fuar'larda stant açılarak enstitü ve enstitüde yapılan çalışmalar kamuoyuna aktarılmıştır.

            Altyapı çalışmaları bitirilmeye çalışılmış, özellikle Serpil işletmesinin sulama ile ilgili yağmurlara sulama problemi çözüme kavuşturulmuştur.

            Dr. Abdullah Kankaya’nın enstitüden ayrılıp İsmail Eryılmaz beyin enstitü müdürü olarak atanması ile birlikte enstitü müdür yardımcılığı dönemim başlamış ve 2002 yılı Ağustos ayına kadar sürmüştür. Bu tarihten 2003 yılı Haziran ayına kadar Muğla ili Köyceğiz ilçesinde geçen mühendislik çalışmasında sonra 2003 yılı Haziran ayından Ekim ayı ortlarına kadar kısa süren müdürlük süreci olmuştur.

            Ben, Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün bölge için bir imkan, şans olduğunu düşünürken çalışanlar açısından da bir kul olduğunu düşünenlerdenim. 2003 yılı Ekim ayında itibaren Burdur il müdürü olarak yürüttüğüm görevde ve halen yürütmekte olduğum Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü görevimin ifasında enstitüde edindiğim bilginin çok işime yaradığını ayrıca belirtmem gerekir. Geleceğin idarecilerinin ve Akademisyenlerinin yetişeceği bu kurumun çalışanlara ve bölgeye olan kazanımları hiç bir zaman yadsınamaz. Bu manada bu kurumun kazandırılmasında, kurulduktan sonra işlevselliğinin arttırılmasında, kurumsallaşmasında başlangıcından günümüze, bu günden geleceğe emek sarf eden ve edecek olanlara sonsuz teşekkürlerimi sunar, bu panelle enstitünün geçmişini aydınlatan düşünceleri hayata geçirenleri ayrıca kutluyor, saygılarımı sunuyorum.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap