ANKARANIN GELECEĞİ KURTBOĞAZI BARAJINDA

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ANKARANIN GELECEĞİ KURTBOĞAZI BARAJINDA
Haberin Tarihi: 2.5.2014 11:15:00 - Okunma Sayısı:2076 defa okundu.

ANKARANIN GELECEĞİ KURTBOĞAZI BARAJINDA

 

            İstanbul, bu yaz susuz kalacak! Rantlarını yükseltmek için tüm yatırımları Kuzey Ormanlarını da yok ederek oralara gömdüler. Neredeyse tüm Anadolu halkı iş ve ekmek bulabilmek için İstanbul'a göçmek zorunda kaldı. Nüfus patlaması oldu. O kadar milyon insana, öyle dar bir alanda yeterli su bulunamıyor.

            Susuzluk tehlikesi Başkentte daha az. Fakat ülkemiz ve dünya kuraklık tehlikesi altında. Ankara için de su önemli! Mersin, Kuzey Mersin projesiyle büyüyüp modernleşti; Ankara'nın da, susuz kalmamak için; kuzeye doğru gelişip; Kurtboğazı'na yeni barajlar kurması gerekiyor. Kazan ilçesi bu yönde olmasıyla, en hızlı gelişen ilçe haline geldi! Köprübaşı köyü iken belediye kuruldu; gelişti ilçe oldu. En modern ilçe olma yolunda hızla ilerliyor. Barajın da payı var. Çevreden, hatta tüm ülkemizden aldığı göçün nüfusu artırması, gelişmeyi hızlandırıyor. Barajı görmeye giderken çok beğenip Kazan'a yerleşenler bile oldu. Ekonomi büyüyor; üretim çoğalıyor. Çankaya'dan bile Kazan'a göç var. Emekli genel müdür bir arkadaşımın kızı, Kazan'ın Örencik mahallesinde bahçe satın almış; oraya köşklü ev yaptırıyor. Bitişikteki Sarılar mahallesinde de, Ankara'dan gidip bahçeli köşk yaptıranlar var.   Buralara gelenler, temiz havaya ve çok ucuz bol gıdalara kavuşmuş oluyor.

            Ağır ve küçük sanayi ise, Susuz'dan başlayıp Saray'a, Modern Keresteciler Sitesine ve Kazan'la daha ötelerine kadar yoğunlaştı. Hava akıntıları nedeniyle kirlilik oluşmuyor.

            OVAÇAYI çevreyi yeşillendirip havayı temizliyor. Sanayi hava üssünün çevresine kadar vardı.

            Kazan pazarı, köylerden gelen üreticilerin çok olması yüzünden, acayip ucuz! Kasaplık hayvan üretimi yoğun! Ankara'dan ve diğer yerlerden et almak için gidenler fazla! Mezbaha et yetiştiremiyor. Çoğu, kesilmiş ve yüzülmüş bir koyunu, keçiyi, veya bir dananın yarısını tümden alıp başkentteki veya çevre kasaba ve köylerdeki evine götürüyor. Köylerden öyle çok satıcı geliyor ki; pahalanma olmuyor. Yığınla satmaya gelenler de var... Bir çanak yoğurt, biraz yumurta veya başka ürünleri, işlerini takip etmek için gelmişken satıp köyüne dönenler de oluyor!                                                                                                                                   Kazanlı hanımlar, tiftik keçisinin ipeksi yününden şahane kumaşlar dokuyup, ekonomik hamle başlatmış. Ankara keçisinin tüylerinden dokunan kumaşlar Eski Ankara'yı asırlarca zengin etmiş. Yeni hamleyi yaratan Kazanlı bayanları, tebrik ediyorum.

            Biraz ilerideki Kurt Boğazı barajı, Başkentin en önemli su kaynağı! Ankara'nın  en büyük yapay gölü burası. Biriktirdiği temiz su, Mogan gölündekinden çok daha fazla. Ova çayı da, buradan taşan sularla akmakta. O yönde yeni bir baraj yapılması gerekir. Ankara'nın daha çok suya ihtiyacı var. Bunun en kolay bulunacağı yer de; Kurtboğazı'nın devamıdır.

            *Ne yazık ki, Ankara yatırım bakımından çok geri planlara düşürüldü; ihmal edildi. İçme suyu bakımından ise, tüm yatırımların yoğunlaştığı İstanbul'a göre daha şanslı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap