ASMA'ya bir ödül daha...
Adana'nın marka değerini yükseltmek, tanınırlığını arttırmak ve kentin kalkınmasına katkıda bulunmak için ADANAGİAD'ın düzenlediği 'Simge Adana Projesi Yarışması sonuçlandı. Kent simgesi olabilecek yapı veya alanların tasarlanması amacıyla içinde Adana'dan firmaların da bulunduğu ulusal ve uluslararası alanda başarı kazanmış mimarlık ofislerinin davet edildiği yarışmada Adana Tren Garı ve Yakın Çevresine yönelik tasarımlarda hemşehrimiz Mimar Ali Sinan'ın kurucusu olduğu ASMA A.Ş. de ödül aldı.
Adana'nın tanıtımı, gelişimi ve kalkınması için geliştirdiği fikir projeleriyle adından söz ettiren Adana Genç İş İnsanları Derneği (ADANAGİAD), aylarca süren hazırlıkların ardından ortaya koyduğu 'Simge Adana Projesi'nin sonuçlarını görkemli bir tanıtımla duyurdu. Seçkin bir davetli topluluğunun katıldığı ve Adanalı ünlü sanatçı Emre Karayel'in sunduğu tanıtımda, kentin belirlenen yeni simgeleri büyük beğeni topladı.
PROJELER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Adana'nın marka değerini yükseltmek, tanınırlığını arttırmak ve kentin kalkınmasına katkıda bulunmak için ADANAGİAD'ın düzenlediği 'Simge Adana Projesi Yarışması'nın sonuçları Adana Sheraton Oteli'nde oldukça etkili bir lansmanla kamuoyuna duyuruldu. Kent simgesi olabilecek yapı veya alanların tasarlanması amacıyla içinde Adana'dan firmaların da bulunduğu ulusal ve uluslararası alanda başarı kazanmış mimarlık ofislerinin davet edildiği yarışmanın Jüri Başkanlığını ODTÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cana Bilsel üstlendi. Veterinerlik İl Müdürlüğü Binası ve Yakın Çevresi, Adana Tren Garı ve Yakın Çevresi ile Adana Büyükşehir Binası ve Yakın Çevresi'ne ilişkin 9 projenin ele alındığı yarışmaya katılan yapıt ve tasarımlar büyük beğeni topladı. Adana Tren Garı ve Yakın Çevresine yönelik tasarımlarda birincilik SO Mimarlık, ikincilik ASMA Mimarlık ve üçüncülük Art-Level Mimarlık firmalarının oldu. Adana Büyükşehir Binası ve Yakın Çevresiyle ilgili tasarımlarda eşdeğer birincilik ödülleri 1+1 Mimarlık ve MMT Mimarlık'ın, ikincilik ise Studio Evren Başbuğ'un oldu. Veterinerlik İl Müdürlüğü Binası ve Yakın Çevresiyle ilgili tasarımlarda birincilik ödülü Studio EİKİTE Mimarlık'a, ikincilik Tevfik Tozkoparan'a ve üçüncülük ödülü de Can Kubin'e verildi. Yarışmaya katılıp dereceye giren tasarımlar, otelin fuaye salonunda katılımcıların izlenimine açıldı.
ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI
Projenin lansmanına, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ak Parti Milletvekili Ahmet Zenbilci, CHP Milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer ve Müzeyyen Şevkin, MHP Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, CHP Seyhan Belediye Başkan Adayı Akif Akay, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, MÜSİAD Şube Başkanı Burhan Kavak, AYAMDER Başkanı Nadir Vurankaya, Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya ve ADANAGİAD üyelerinin de aralarında bulunduğu iş dünyasının saygın isimleri katıldı.
"ŞEHİRLİLİK BİLİNCİMİZ EKSİKTİ"
Tanıtıma katılan konuklara seslenen ADANAGİAD Başkanı Halid Milli, "Uzun yıllar konuşulacak, kent bilincimizi yükseltecek, şehrimize bakış açımızı değiştirecek ve yerel yöneticilerden beklentimizi yükseltecek önemli bir fikir projesi olan 'Simge Adana' ile karşınızda olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum" dedi. ADANAGİAD'ın daha önce geliştirdiği Adana Marina Port projesinden söz eden Halid Milli, "Neden ADANAGİAD böyle bir fikir projesine ihtiyaç duymuştu ve neden yıllarca bu konu hakkında kamuoyu yaratmaya çalışmıştı? Çünkü bu konuda eksiğimiz vardı. Eksik olan sadece Marina Port değil, aynı zamanda şehirciliğe bakış açımız, şehirlilik bilincimizdi. Bizler Adanamızın bu yönde gelişmesini istiyorduk" diye konuştu.
"SİMGE ADANA SAHİPLENİLMELİ"
Simge Adana Projesi ile şehirciliğe bakış açısını geliştirmek ve kentin marka değerini yükseltecek projelerin önünü açmak istediklerine vurgu yapan Halid Milli, şöyle konuştu:
"Kent simgesi dediğimizde aklınıza simgesel mimari yapılar geliyor değil mi? Yani Paris'teki Eyfel Kulesi gibi. Peki kent simgesi nedir? Kent Simgesi o kentle özdeşleşmiş, o kenti diğer kentlerden ayırıcı özelliği olan nesnel, fikirsel, somut öğelerdir. Yani sadece bir bina veya bir kule değildir. Aynı zamanda bir park veya bir meydan da olabilir. Kent simgesi o kentin marka değeridir, ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sağlar. Adanamızda kent simgesi yok mu? Olmaz olur mu? Büyüksaat var, Taşköprü var. Ancak yeteri kadar tanındığına inanmıyoruz. Tepebağ Höyüğü restorasyonu tamamlandığı vakit çok daha tanınacağına, şehrimizin marka değerini daha da yükselteceğine inanıyoruz. İşte o zaman Büyüksaat ve Taşköprü fotoğrafları görüldüğünde, 'İşte burası Adana' diyecekler. Bunun olmaması için bir neden yok. Bunun olabilmesi için el ele verip ADANAGİAD'ın kamuoyuna armağan ettiği 'Simge Adana' fikrinin sahiplenilmesi gerekiyor. 31 Mart'ta seçilecek olan yerel yöneticilerimize seslenmek istiyorum. Simge Adana ile Adanalıların dikkati bu yöne çekilmiş ve bu yönde beklentisi yükselmiş olacaktır."
"SİMGE ADANA'DAN YARARLANACAĞIZ"
Simge Adana Proje Yarışmasının Jüri Başkanı ODTÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cana Bilsel ile Proje Koordinatörü ve ADANAGİAD Başkan Yardımcısı Şehir Plancısı Enver Yılmaz, katılımcılara yarışmaya katılan tasarımlarla ilgili sunum yaptı. Sunumun ardından yarışmaya katılıp dereceye girenlerin ödülleri sunuldu. Burada bir konuşma yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Adana için fikir üretmek çok önemli. Biz Adana için fikir üretenleri ciddiye alıyoruz. Marina Port projesinde olduğu gibi Simge Adana'dan da yararlanacağız. Adana için ortaya konulan projeleri destekleyeceğiz. ADANAGİAD'a bu anlamda teşekkür ediyoruz" dedi. Etkinliğin sponsorlarına ödüllerinin sunulmasının ardından katılımcılar birlikte anı fotoğrafı çektirdi.