Batı Akdeniz Lojistik Merkezi ve Entegre Taşımacılık Çalıştayı Sona Erdi
Keçiborlu Belediyesinin katkılarıyla Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından düzenlenen "Batı Akdeniz Lojistik Merkezi ve Entegre Taşımacılık Çalıştayı" Keçiborlu Belediyesi Sinema ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Çalıştayın ilk oturumuna Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üst düzey temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve halk katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak üç yıl önce bir hayal ile başlayan projede bu noktaya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Parlak, lojistik merkezlerinin şehir ekonomisi ve pazara rahat erişim açısından önemli olduğunu vurgulayarak Keçiborlu’nun coğrafi yapısının lojistik merkezi açısından tüm şartları sağladığını söyledi.
SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan da yaptığı değerlendirmede Keçiborlu’nun coğrafi özellikleri nedeniyle önemli bir fırsat taşıdığını ifade etti.
Keçiborlu’nun kara, hava ve demiryolunu içeren üç farklı ulaştırma modu üzerinde bulunduğunu hatırlatan Saltan “Şehir bu fırsatı iyi değerlendirmeli, Keçiborlu’ya kurulacak lojistik merkezi ile burası, Isparta ve geniş planda Türkiye’ye fayda sağlayacaktır. Keçiborlu hakettiği kıymeti alacaktır." dedi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da SDÜ ve Keçiborlu Belediyesi işbirliğinde düzenlenen çalıştayın önemli ve anlamlı olduğunu ifade etti. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 22 ve 26. dönemde milletvekili olarak görev aldığına atıf yapan Ilıcalı, Türkiye’nin “Lojistik Master Planı”nı hazırladığını söyledi. Bu plan kapsamında Keçiborlu’nun da hakettiği değere kavuşacağına inancını dile getiren Ilıcalı “Isparta açıkçası marka şehir. Tarımsal anlamda güçlü üretimi var. Keçiborlu özelinde de gördüğümüz üzere lojistik altyapıya sahip tek bir ihtiyaç var, o da çok güçlü siyasi otorite. Şehirlerde belediye başkanları çok önemlidir. Burada da başkan bu projeye hayatını adamış TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanlığı yapan, şimdi de TBMM Başkanvekili olan Süreyya Sadi Bilgiç bu projeyi destekliyor. Umut ediyorum somut bir sonuç ortaya çıkacak. Çalıştayın Isparta’nın kalkınmasına vesile olmasını diliyorum” dedi.
Çalıştayda TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü Lojistik Daire Başkanı Mehmet Altınsoy da bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de dokuz lojistik merkez bulunduğunu açıklayan Altınsoy “Yakın bir süreçte 11 lojistik merkezi daha yapacağız. Keçiborlu, Antalya yol ayrımında çok önemli karayolu üzerinde havayolu ve demir yoluna da yakın bir noktada. Bu bir avantaj, biz bunun için buradayız.” dedi.
Kurumlarının iki yıl önce kurulduğunu; amaçlarının ulaştırmanın serbestleştirilmesi olduğunu kaydeden Altınsoy “Türkiye’de 12740 km demiryolu var. Bunların 1213 kilometresi yüksek hızlı tren, geriye kalan 11527 kilometresi konvansiyonel demiryoludur. Yalnız bir eksiğimiz var, Türkiye’de 191 liman var bunun sadece 15’inde demiryolu ağı var. Bu bağlamda şu açıklamayı yapabilirim Antalya Limanı’na demiryolu sokmak için proje yapıyoruz. Yine eksiklerimizden birisi Türkiye’de 295 OSB bulunuyor. Bunların sadece 12’sinde varız. Bu bölgede bağlantımız maalesef yok. Yalnız Göltaş Çimento karşısına istasyon kurduk. Yıllık 500 ton taşıma gerçekleştiriyoruz.”diye konuştu. Altınsoy, Isparta, Burdur, Antalya yüksek hızlı tren yatırımının Gümüşgün’den ayrılacağı bilgisini paylaşarak bir müjde verdi. “Gümüşgün ileride çok önemli bir “aktarma İstasyonu” olacak” diyen Altınsoy, gelecek yıl Isparta kirazını buradan alıp Rusya’ya götürmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.
Daha sonra Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı başkanlığında bilimsel oturumlara geçildi. Bilimsel oturumda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Demiryolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Bilal Tırnakçı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Düzenleme Genel Müdürlüğü Lojistik Daire Başkanı Kemal Güney, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü Lojistik Daire Başkanı Mehmet Altınsoy, Isparta Ticaret İl Müdür Vekili Mehmet Akif Ülger ve Isparta Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Murat Dolunay projeye ilişkin analizler yaptı.
Batı Akdeniz Lojistik Merkezi ve Entegre Taşımacılık Çalıştayı’nın öğleden sonra bilimsel oturumlarına TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak, Keçiborlu Kaymakamı Okan Leblebicier, akademisyenler, öğrenciler ve halk katıldı.
Bir fikir ve hayal ile başladı, bu noktaya geldi
Öğleden sonraki bilimsel oturumlar öncesi protokol konuşmalarının ilkini SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı yaptı. Prof. Dr. Çarıkçı, Lojistik Merkezi Projesinin bir hayal ve fikir olarak 5 yıl önce başladığını söyledi. Keçiborlu’nun kara, hava ve demiryolu ulaştırma ağının tam ortasında yer aldığını, nitelikli karayollarının bulunduğunu anlatan Çarıkçı, sözlerine şöyle devam etti: “Fikri Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak ile konuştuk. Bu noktaya getirdik. Bu çalıştayın bilimsel çıktılarını kitap haline de getireceğiz. Rapor yapacağız. Kümelenmeye destek vereceğiz. SDÜ herkesin bilgisi olduğu üzere burada Sivil Havacılık Yüksekokulu da kurdu. İnşaat bitmek üzere. Bu noktada bize büyük destek veren Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç’e bir kez daha teşekkür etmek istiyorum."
Çarıkçı, "Buradan bir müjde de paylaşmak istiyorum" diyerek : "Sivil Havacılık Yüksekokulunun fakülte haline getirilmesi için YÖK’e müracaatta bulunacağız. SDÜ olarak havacılık kümelenmesine tüm imkanlarımızı seferber ederek destek veriyoruz.” dedi.
Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz de çalıştayda yaptığı konuşmada mutlu, müreffeh bir Türkiye için var güçleri ile çalıştıklarını söyledi. Batı Akdeniz Lojistik Merkezi ve Entegre Taşımacılık Çalıştayı’nın bilimsel çıktıları ile beraber projenin hayata geçirilmesi için çaba sarfedeceklerini dile getiren Gökgöz, Isparta’nın çok önemli bir yatırım, istihdam, ticaret açısından değerinin daha da ortaya çıkacağını belirtti.
TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç de lojistik konusunun dünyanın en önemli alanlarından biri olduğunu söyledi. Böyle bir organizasyonun hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bilgiç, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lojistik Master Planı hazırladığını belirterek Keçiborlu’nun da bu değere kavuşması halinde Batı Akdeniz’in dünyaya açılan kapı olacağını öngördü. Antalya’yı İstanbul ve Ankara hattına bağlayacak olan otoban projesi üzerinde çalışıldığını belirten Bilgiç, “Yakında otobanda Keçiborlu’dan geçecek. Biliyorsunuz Yüksek Nitelikli Hızlı Tren (YHT) de Keçiborlu’dan geçecek. 40 dakika içerisinde limana (Antalya körfezi) inmiş olacağız. Kara Havacılık Okulu geldi. Havalimanı var. Uçak boyama, bakım, onarım hangarı var. Burada bu alanlarda özel müteşebbisler var. Biz Isparta’yı havacılıkta bakım üssü yapmak istiyoruz.Keçiborlu’da konuşlandırılacak olan Batı Akdeniz Lojistik Merkezi Projesi de havacılık hedeflerini destekleyecektir." diye konuştu.
Bilgiç, Batı Akdeniz Lojistik Merkezi’ni sadece ulusal olarak düşünmediğini kaydetti. Bunun uluslararası ayağı olmasını isteyen Bilgiç, “Her şeyin esası güvendir. Güçlü bir mevzuat oluşturacağız. Avrupa, Afrika, Uzakdoğu ile daha güçlü ticaret, turizm ve dünya ile daha sağlam bir entegrasyon sağlamış oluruz. Keçiborlu’yu da bütün dünyaya entegre etmiş oluruz" dedi.
Çalıştay, protokol konuşmalarının ardından bilimsel oturumlarla devam etti.
"Çoklu Taşıma Modları ile Yük Taşımacılığı" başlıklı bilimsel oturumu SDÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi yönetti. Oturumda Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Hülagü Kaplan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdür Vekili Sinan Kuşçu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü Kombine Taşımacılık Daire Başkanı Bülent Süloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü Karayolları Düzenleme Daire Başkanı Kerim Cicioğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Havacılık Güvenliği Daire Başkanlığı’ndan Ramazan Dursun, Türk Hava Yolları Kargo Müdürü Emre Bulut konuşmacı olarak yer aldı.
Çalıştayın bilimsel çıktıları SDÜ Yayınevi tarafından kitap haline getirilecek.