YALANDAN ESİNTİLER

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,YALANDAN ESİNTİLER
Haberin Tarihi: 2.4.2014 09:52:00 - Okunma Sayısı:1866 defa okundu.

YALANDAN ESİNTİLER

 

            Bir zamanlar “Yalan Rüzgârı” adında yabancı bir dizi vardı. Diziler konusunda duyarlı olan halkımız, o saatte akan suyu durdururdu. Tavır, bu gün de küçük sapmalarla aynı seyir üzeredir. Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde “yalan”, “gerçeğe aykırı olup aldatmak ereği (amacı) güdülerek söylenen (söz)” olarak tanımlanıyor. Yalan söylemeyi huy edinen kişi, gerçeğine benzetilmiş olan nesne “yalancı” olarak tanımlanmaya devam ediliyor.

            Yalanın mutlaka gün yüzüne çıkacağını bildiğimizden “Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.” deriz. Dünya yaşamının sonlu olduğuna “Mal da yalan mülk de yalan, var biraz da sen oyalan.” sözünü delil gösterir, varsıllık hakkında “Çok söz yalansız, çok mal haramsız olmaz.” teşhisini koyarız.

            Başımıza gelen her türlü şerde üzüntümüzü “Ağlarsa anam ağlar, başkası yalan ağlar.” diyerek dillendirir, bize bizden başkasının acımadığını biliriz. Adı yalanla özdeşleşmişlere “Ardıcın közü olmaz, yalancının sözü olmaz.” yanıtımız vardır. Yolunda uğraş verdiği ülküden ve sevdadan cayanlara karşı “Sevda geçer yalan olur, sonra sokar yılan olur.” buluşunu ortaya koyarak dönekliği tescilleriz.

            “Mal bacağından, insan dilinden yakalanır.” ile anlatılan, söylediklerimizin bizi yansıtan ayna olduğudur. Bu aynada “malın bacağından, insanın boğazından yakalanır oluşunu” günümüzle örtüşmüş olarak görürüz. Yemeye ve yedirmeye açık toplumun ipuçlarını ise “Dervişe ‘Bağdat’ta pilav var’ demişler, ‘yalan değilse ırak değil’ demiş.” sözünde buluruz. 

            “Dünya tükenir, yalan tükenmez.”den gelen ileti ise yalandan uzak bir yaşamın mümkün olmadığı üzerinedir. “El eliyle yılan tutan, yarısını yalan tutar.” ile işimizi sağlama almayı başarabilir miyiz bilmem.

            Lord Braugham, “En çirkin yalan, çocuğa ve halka söylenen yalandır. Çünkü her ikisi de kolay kanar.” demiştir. Köprülerin altından sular akıp giderken ne yalanlar dinlemişizdir meydanlarda. Bir yalanın en çirkini, az çirkini gibi kavramlara inanmamız yok mu? İşin tuzu biberidir. Bir de “günah işleme özgürlüğü” olduğunu düşünenler vardır. Thomas Carlyle, bu tutuma şu karşılığı verir: “Bir insan, hiçbir durumda yalan söylemek özgürlüğüne sahip değildir.”

Yalanın masumluğundan, beyazlığından söz etmeye başlarsak, Tuğrul Şavkav’dan “Beyaz yalan ama unutmamalı ki, en kolay kirlenen renk de beyazdır.” karşılığını almamız olasıdır.

Yüzeysellik insanın yanılgısının temel nedenidir. Francis Bacon, “Eşyanın ve hadiselerin kendileriyle uğraşınız, çünkü onlar yalan söylemesini bilmezler”  diyerek olay ve nesneye bakarken gerçeği keşfin yolunu göstermek ister. Yalan ve hileyi ise “İşe yalan karıştırmak, altın ve gümüş paralar için bir halita (alaşım) kullanmaya benzer. Halita, madene sağlamlık verir ama kıymetini de düşürür.” sözleriyle ölçer. Hileye ve yalana bulaşmış işin değersizliğine vurgu yapar.

            “Yıkmak düzeltmekten, yalan söylemek ispatlamaktan daha kolaydır.”  derken Arthur Schopenhauer, yalanın kolaya kaçmak olduğunu söylemek ister.

            “Bir yalan ne kadar hızlı olursa olsun, hakikat ona yetişir, onu geçer. -Kenya özdeyişi” ile “Yalan dörtnala gider, gerçek adım, adım yürür fakat gene de vaktinde yetişir. -Norveç özdeyişi”, gerçeğin öneminde ısrar eder şu iki ulusun özdeyişleri. Buna karşın yalanın hızına yetişmemizin mümkün olmadığını fısıldar Mark Twain: “Gerçek ayakkabılarını giymeden, yalan dünyayı üç kez dolaşır.”

Peygamberimiz Hz. Muhammed ağzından duysa da, “Bana yalan isnat eden, ateşten bir yatağa kendini hazırlasın.”, yine de aldırmaz insan, kendini atar ateşe.

            Kırgız atasözü der ki: “Kaygı ömür bitirir, yalan bahtı bitirir.” Yalanın hızına yetişemeyeceğimize göre gelin M. Cemal Kutay’ın sözüne kulak verelim: “Kalıcı dostlar istiyorsan, yalanla olan dostluğunu bitir.”

            Yalandan ve talandan; hileden ve çileden uzak; hakça ve adil bir yaşamı hak etmiyor muyuz? Özlemedik mi? Haydin! Bensiz! Sensiz! Hep birlikte!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap