Suyun Önemi
SDÜ’de Anlatıldı
22
Mart Dünya Su Günü kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü ile
Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu tarafından “Su ve Sağlığımız” konulu bir panel
düzenlendi.
Prof.
Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin açılış
konuşmasını yapan Su Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Simge Varol, 1993
yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen Dünya Su Günü
hakkında katılımcılara bilgi verdi.
SDÜ
Su Enstitüsü olarak su ile yolu kesişen tüm bilim dallarıyla ortak çalışmalar
yapmaya çalıştıklarını dile getiren Varol, suyun insan yaşamı için hayati öneme
sahip olduğunu söyledi.
Helal
ve Sağlıklı Gıda Platformu Başkanı Prof. Dr. Fatih Gültekin de helal ve
sağlıklı beslenmenin herkes için vazgeçilmez bir unsur olduğunu dile getirerek
helal gıda teminiyle ilgili sertifikalaşmanın yaygınlaşması gerektiğine vurgu
yaptı.
SDÜ
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Kayacan ise hava, su ve topraksız hayatın
olamayacağını bu vazgeçilmezlere her bireyin sahip çıkması gerektiğini
belirterek “ Su deyince hayatın vazgeçilmezinden bahsediyoruz, yaşamımızın her
alanında su var. O halde suyumuza en üst düzeyde hassasiyetle sahip
çıkmalıyız.” Dedi.
Valilik
olarak devlete, millete yardımcı olacak her türlü etkinliği desteklediklerini
ifade eden Isparta Vali Yardımcısı Cengiz Ata “Bizlerin ve gelecek neslin daha
sağlıklı, daha temiz kaynaklara sahip olması dileğiyle panelin başarılı
geçmesini diliyorum” diye konuştu.
Açılış
konuşmalarının ardından Prof. Dr. Fatih Gültekin yönetiminde gerçekleştirilen
panele geçildi. Panelde, Sağlık Bakanlığı Ankara Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr.
Mustafa Öztürk, “Halk Sağlığı Açısından İçilebilecek En İyi Su Nasıl
Olmalıdır?”, SDÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer
“Sağlığımız Açısından Suyun Önemi”, SDÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa
Akçam “Ne Zaman İçilmeli”, SDÜ Temel Tıp Bilimleri Anatomi Bölümü Anabilim Dalı
Başkanı Prof. Dr. Osman Sulak “Su İçilmesine Anatomik Bakış”, SDÜ İlahiyat
Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talat Sakallı “Dinimizde
Su İçmenin Usulü ve Adabı”, Aysu Ltd.
Şti. Kalite Güvence Müdürü Tamer Gülgeç “Hazır Suların İşleme Prosesleri ve
Hijyen” konulu sunumlarını yaptı. Etkinlik kapsamında daha sonra panelistlere
plaket verildi.