Sudak Balığının Getirdiği ve Götürdükleri - I

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Sudak Balığının Getirdiği ve Götürdükleri - I
Haberin Tarihi: 4.6.2013 10:03:00 - Okunma Sayısı:2693 defa okundu.

DİMYAT’A PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN ETTİLER

Sudak Balığının Getirdiği ve Götürdükleri… I

    Eğirdir Gölü’ne,  “1955 yılında; Eğirdir Gölü’nün doğal balıkları ekonomik değeri olmayan balık türleridir. Bu nedenle;  Eğirdir Gölü’ndeki verimliliği artırmak  ve gölde ekonomik değeri olmayan  (fakat  gölün doğal dengesini koruyan ve  yöre halkının temel besinlerinden olan sazan, kavinne, sıraz, eğrez vd)  türlerinin değerlendirilmesi amacıyla bu balıkları yok edecek,  etçil ve istilacı  olan sudak  balığın, Eğirdir Gölü’ne aşılandığı” belirtilmişti” (1.Ulusal Balıklandırma ve Rev.Yön.2006 ). 

            Sudak-Dişli-Akbalık –Alman Balığı-Tatlı su Levreği

            Göle balık aşılanmasından sonra neler oldu;

            *1960 yıllarına doğru gölde sudak balıkları çok hızla büyümeye-çoğalmaya başlarken, gölün 10 doğal otçul balıklarının türleri ve sayıları giderek azalmaya başladı.

             *1955-1960 yılları arasında gölün doğal otçul balıklarının (sazan-sıraz-kavinne vd.), yıllık avlanan miktarı 900-1000 ton iken;  sudak balıklarına yem edilen bu doğal balıklarımızın yıllık avlanan miktarı 1965 de 500 tona, 1980 de yıllık avlama miktarı kg lara kadar düştü.

             *1960 lı yıllarda gölde etçil sudak balığının yıllık avlanan miktarı 500-600 tondu.1980 yılında gölde doğal balıkların neslinin tükenmesinden sonra sudak balığının yıllık avlanan miktarı giderek azalarak kg.lara kadar düşmeye başladı. Sudak balıklarının boy- ağırlıklarında azalmalar meydana geldi, pazarda 30-40 tanesi bir kg. gelen sudak balıkları satıldı.

     *1985 yılında sudak balıkları arasında kanibalizim (besin bulamayınca kendi türünü-yavrularını yeme) başladı. O dönemlerde balıkçılar,  yakalanan büyük bir dişli balığın karnı açıldığında daha küçük, onun karnında da daha da küçük dişli balık yavruları çıktığını belirtmişlerdir (bir birinin içinde-yiyen- üç balık).

            Sudak balıkları gölde  doğal balıkları  bitirince; aç kalınca birbirlerini yediler…..

            * 1990 yıllarından sonra Eğirdir Gölü’nde sudak dahil balık gölde balık kalmadı denilebilir. Gölde 1970 yıllarda kayıtlı balıkçı sayısı 3000’den fazlaydı, günümüzde 100’ün altında ve bunun çok büyük bir kısmı balıkçılığı, ikinci bir gelir olarak yapmakta… 

            GY:    1990 sonrası, gölde yapılan diğer yanlış uygulamalar, “Bile Bile Lades mi?!…”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap