Salep Eylem Planı Uygulamaya Geçiyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Salep Eylem Planı Uygulamaya Geçiyor
Haberin Tarihi: 6.2.2014 09:02:00 - Okunma Sayısı:2119 defa okundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) uygulamaya koyduğu odun dışı orman ürünleri eylem planlarına bir yenisini daha ekledi.

Salep Eylem Planı Uygulamaya Geçiyor

 

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) uygulamaya koyduğu odun dışı orman ürünleri eylem planlarına bir yenisini daha ekledi. 2014-2018 yılları arasında uygulanacak Salep Eylem Planı hayata geçiyor.

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2013 yılında başlatmış olduğu, Badem Eylem Planı, Ceviz Eylem Planı, Trüf Ormanı Eylem Planı gibi doğal kaynaklar açısından değer taşıyan projelerin ardından 2014-2018 dönemini kapsayacak Salep Eylem Planını da 2014 yılında hayata geçiriyor.

Orkidelerin Toprak Altı

Yumrularından Elde Ediliyor

            Arapça “sahlap” kelimesinden dilimize giren bir kelime olan salep, ismini orkide ailesine ait Orchis, Ophyris, Serapis, Platanthera, Dactylorhiza cinslerine ait türlerin yumrularından alıyor. Orchidaceae familyası türlerinden 10 değişik cinse ait 80 farklı türün toprak altı yumrularının işlenmesi ile üretiliyor ve yaygın olarak toz halde tüketime sunuluyor.

            2 Bin Dekarlık Alanda Doğal Ortamında Çoğaltılacak

            Daha çok ormanlık, makilik, çayırlık, zeytinlik alanlarda yayılma gösteren salep orkidelerinin doğal ortamlarında yetişmelerini sağlamak maksadıyla harekete geçen OGM 1 milyon 350 bin dekar alanda ürün ve alan envanteri çıkararak, 2 bin dekarlık doğal alanda salebin çoğaltılmasını sağlayacak.

            Ayrıca her yıl gen kaynağı maksatlı oluşturulacak tohum bahçelerinden elde edilecek yüksek kalitedeki tohumlar fidanlıklarda yetiştirilecek, 5 yılda toplam 2 milyon adet salep orkidesi belirlenen doğal yayılış alanlarına transfer edilecek.

            1850 Kişiye Eğitim Verilecek

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı Türkiye’ de salep orkidelerinin gelecek nesillere aktarılmasını ve mevcut faydalanmaların sürdürülebilirliğini sağlamak maksadıyla Antalya, Elazığ, Isparta, Kastamonu, Kahramanmaraş ve Muğla olmak üzere toplam 6 ilde ilgili araştırma müdürlüklerinin öncülüğünde araştırma yapacak. Ayrıca yerel halkı da kapsayan 1.850 kişiye salep orkidelerinin üretimi ve korunması hakkında eğitim verilecek.

Ormanların Odun Dışı

Fonksiyonları Artıyor

            Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da, önceleri sadece odun kaynağı olarak görülen ormanlarımızın çok amaçlı fonksiyonlarının gün geçtikçe arttığını belirterek, “Gıda ve aromatik maksatlı kullanıma konu edilen yüzlerce odun dışı orman ürününden biri de saleptir. Orkidelerin toprak altı yumrularından elde edilen salep ürününün, gelecek nesillerce kullanımının sağlanması ve ekonomik değeri yüksek salep orkidelerinin yayılış alanlarının genişletilmesi için yapılan bu eylem planının ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim” diye konuştu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap