Kesici: "SON KIRK YILDA KIRKA YAKIN GÖL KURUDU!!!!!"

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kesici: "SON KIRK YILDA KIRKA YAKIN GÖL KURUDU!!!!!"
Haberin Tarihi: 3.2.2014 11:24:00 - Okunma Sayısı:2018 defa okundu.

Su; yerkürede her zaman tasarruflu kullanılması gereken, fabrikalarda üretilemeyen, en temel doğal kaynaktır.

Kesici: “SON KIRK YILDA KIRKA YAKIN GÖL KURUDU!!!!”

SONUÇ; “KURAKLIK KAPIMIZI ÇALIYOR”… 

 -2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü –

DOĞAL OLAN-DOĞA “PARAYLA SATILMIYOR Kİ” ALSAK!!!

Su; yerkürede her zaman tasarruflu kullanılması gereken, fabrikalarda üretilemeyen, en temel doğal kaynaktır.  “Dünya’ya 200milyon yıl hâkim olan,  dinozorların içtiği suları içmekteyiz” B.Kingsolver

TTKD Bilim Danışmanı SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ, 2 Şubat Dünya sulak Alanlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Sulak alan yoksa su ve gıda yok.  Yaşam da yok…

Ekosistem denilince akla ilk önce su kaynakları gelmektedir. Doğal ortamlarda bitki ve hayvanların tür ve sayısının çok olması o doğal kaynağın zenginliğinin göstergesidir. Bu da; tüm canlıların su, toprak ve hava gibi yaşamsal kaynaklarının kalitesinin göstergesidir.

Bitmez-tükenmez bir kaynak  olarak görülen-sanılan sulak alanlardan 40’a yakın göl (yaklaşık bir milyon altı yüz bin hektar)  ülkemizde yanlış-bilim dışı  su yönetimi sonucunda kurudu, onlarcası da kurumayla karşı karşıya olup,  artık göllerin geri dönüşümü olanaksızdır…. 

Doğal zenginliklerimizin, kültürel değerlerimizin, yaşamın, canlılığın kaynağı olan sulak alanlar canlıların yaşamını sürdürülebilirliği için gerekli olan biyolojik çeşitlilik kaynaklarımızdır.

Sulak alanlar insan yaşantısı için ekonomik, kültürel, bilimsel ve reaktif değeri olan mekânlardır. Dolayısıyla insanlar canlılarla sulak alanlarla iç içedir. Bulundukları bölgenin su rejimini dengelemede işlev ve katkılar sağlayan sulak alanalar içtiğimiz, tarımda, endüstride kullandığımız suyun tek doğal, masrafsız fabrikalarıdır ve bulundukları yörenin iklimini de düzenlerler.

        SULAK ALANLAR YAŞAM ALANLARIDIR – DOĞURGANDIR - BU ALANLARA SAHİP ÇIKMAKTA GEÇ KALINDI - KALINMAKTA

Su hayattır, yaşamdır, sulak alanlar “yaşamın anasıdır”, geleceği tehlikeye atmamak, kuraklığın kapımızı çalmaması için, istenmeyen sonuçlarla karşılaşmadan önlemler alınmalı, bu da doğaya akılcı- bilimsel yaklaşımla olur.

Suyun yatağını işgal edersen, dereleri çayları kurutur, yönlerini insan isteğine göre yaparsan, dere yatağına yerleşirsen su yatağını bırakmaz. Su baskınlarının nedeni; küresel ısınma diyerek, işin içinden çıkılamaz… Çünkü bu yerler önceleri ova değil sulak alandı. Bu olanlar; doğanın değil insanın oluşturduğu felakettir…  

İşte su raporları;  Türkiye’de Su Tüketimi: Başta DSİ olmak üzere su kaynakları yönetiminden sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşlarının geliştirdikleri projeler sonucunda çeşitli amaçlara yönelik su tüketimi 45milyar m3’e ulaşmıştır. Bu suyun %75(35 milyar) Tarımsal Sulama, %15 (6 milyar)* içme-kullanma suyu  % 10(4milyar) ise endüstri suyu ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmaktadır. İçme kullanma suyunda kayıp; 1. 8milyar m³ *Tarımsal sulamada kayıp; 22.5 milyar m³

   Sulak alanların şimdiki nesillere azami ve devamlı yararlar sunabilecekleri ve aynı zamanda, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını ve özlemlerini karşılayabilme potansiyellerini devam ettirebilecek şekilde koruma ve kullanılması gerekir/di.

   Son söz Eşme kayalı Mehmet amca da: “Bir memleketin suyu olmazsa o memleket olmaz… Buraya baraj yapacağız diye ellemeselerdi suyumuz duracaktı. Şimdi su bitti bu gidişte hayatta biter. Su kurudu cildimiz kurudu, bakın. Su rutubet yapıyordu cildimizde iyiydi. Orta Asya’dan susuzluktan gelmişiz diye okutuldu. Şimdi gene susuz kaldık. Nereye gideceğiz bilmiyorum…”

 

DOĞAL ZENGİNLİKLERİMİZİN BİR PARÇASI OLAN SULAK ALANLARIMIZIN İŞLEVLERİ;

- BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KAYNAKLARIDIRLAR

- YER ALTI SULARININ BESLENMESİNİ - FIRTINADAN KORUNMA-TAŞKIN KONTROLÜ SAĞLARLAR

- SEDİMAN VE BESİN DEPOLAMA, SU ARITMAYI DÜZENLERLER

- İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN KONTROLÜ DÜZENLERLER- KIYI ÇİZGİSİNİN SABİTLENMESİ -   SULAK ALAN ÜRÜNLERİ- DİNLENME– TURİZM-TARİHİ- KÜLTÜREL DEĞERLER

bunları insanların para harcamasına gerek kalmadan yapıyordu, ŞİMDİ BUNLARIN BİRÇOĞU İÇİN PARA ÖDEMEKTEYİZ AMA!!!!?????  DOĞA , DOĞAL OLAN “PARAYLA SATILMIYORKİ” ALSAK!!!”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap