Isparta'nın teşvikte 2. bölgede olmasına Vali Vahdettin Özkan da tepkili

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta'nın teşvikte 2. bölgede olmasına Vali Vahdettin Özkan da tepkili
Haberin Tarihi: 16.1.2014 10:07:00 - Okunma Sayısı:2641 defa okundu.

Isparta Valisi Vahdettin Özkan, teşvik uygulamasında akademik kadrolar ve internet kullanımı gibi verilerin Isparta için dezavantaj olarak kullanılmasına itiraz ettiklerini söyledi.

Isparta'nın teşvikte 2. bölgede olmasına Vali Vahdettin Özkan da tepkili

 

            Isparta Valisi Vahdettin Özkan, teşvik uygulamasında akademik kadrolar ve internet kullanımı gibi verilerin Isparta için dezavantaj olarak kullanılmasına itiraz ettiklerini söyledi.

            Isparta'nın teşvikte büyükşehirlerin yer aldığı 2. bölgede yer almasıyla ilgiye 'itirazımız var' diyen Vali Özkan, özellikle akademik kadro verileri ve internet bankacılığı ile ilgili verilerin dezavantaj olmasına karşı çıktı. Özkan, şöyle konuştu:

            "Yatırımlardan bazı bileşenlerle ilgili yerinde mi değil mi diye bir itirazımız var. Akademik kadrolar ve internet kullanımıyla ilgili verilerin bizim için dezavantaj olarak kullanılmasına itirazımız oldu. 60 parametre var. Bunları değerlendirme yönünde ilgili bakanlığa bir talebimiz var. O yönüyle yatırımcı haklı. 2. Bölgeden 3. Bölgeye nasıl geçeriz için çalışırken yatırımcılardan da bizim istediğimiz anlamda olumlu yönlere taleplerin olmaması bir çelişki olarak gözüküyor."

            Vali Vahdettin Özkan, Ispratalıların duble yol olmasını istediği Dereboğazı Yolu ile ilgili de açıklamalarda bulundu. 2 kent tarafından 12'şer km'lik kesim için ihale yapıldığını hatırlatan Özkan, "Geriye kalan kısım için 2014 proje programına alınması için bir teklif yapıldı. Bu bakanlık müsteşarı ve bakanlığımızın birinci gündem maddesinde. 2014 yılında projenin programa girmesi için bir çalışma var. Ama bir anda yol etüt ve projelerin yapılması çok anlamlı. Gelişmiş ülkelerde işin projelendirmesi 5 yıl sürüyor, işin bitimi 1 yıl alıyor. Proje safhasının çok nitelikli bir şekilde yapılması gerekiyor" dedi.

            Vali Vahdettin Özkan, Isparta'nın yeni çevre yolu ihtiyacına yönelik bütüncül bakışlı bir çözüm aradıklarını söyledi. Çevre Düzeni Planı'nda Yeni Çevre Yolu'na ilişkin güzergahın olacağını belirten Özkan, şöyle devam etti:

            "Bir iş yapılırken yerindelik çok önemli. Bunlar hem Kentsel Dönüşüm faaliyetleri hem de Çevre Düzeni Planıyla ilgili. Bunun için falanca yol, falanca park doğru mu diye bir soru olmaz. Bunun için genel bir bütüncül olarak nasıl bir Isparta? Bununla ilgili karar verecekler kurum ve kuruluşlardır. Nasıl bir kent olmalı? Bu kentin fiziki altyapısı nasıl olmalı? Kent kültürü nasıl geliştirilmeli? Bunların hepsinin tüm meslek kuruluşları, üniversiteler veya meclis tarafından analiz edildikten sonra kentin vizyonu belirlendikten sonra bir bütün oluşturulmalı. 1/100.000 Çevre Düzeni Planı’nda yeni çevre yolu projesi taslak olarak var. Ama bu taslak nitelikli olarak kesinleştikten sonra konuşmak lazım. Yeni yolun yapılması hiç şüphesi. Ama yolun nereden geçmesi gerektiği önemli. Bir yerden götürürsünüz tarımsal arazileri yok etmeyle karşı karşıya kalırsınız. Bunların hepsini birleştirerek en doğru noktayı bulmak önemli. 1/100.000 Çevre Düzeni Planı yapıldı, askıya çıktı. Bununla ilgili değerlendirmeleri halen yapıyoruz."

            Vali Vahdettin Özkan, Isparta'nın TKDK'nın ilk kurulduğu 22 il içerisinde olmasının bir şans olduğunu söyledi. İlk 10 çağrıda istenilen sonuçların alınamadığını gözlemlediğini belirten Özkan, "Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu ilimiz açısından önemli. Proje sunulduğunda yüzde 50-65 arasında bir hibeden yararlanma söz konusu. Şuana kadar TKDK 11 çağrıya çıktı. İlk 22 il içinde Isparta ilimiz yer alıyor. Türkiye’de bu kurumun kaynakları da nitekli bir yere sahip. Bu kaynaklar Avrupa’nın da kaynakları. Kullanmadığımız zaman geri gidiyor. O yüzden bunları kullandırmamız lazım. İlk 10 çağrı istenilen düzeyde olmamış. 17 firma 6-7 milyon hibe desteği almıştır. Sadece son çağrıda 60’ın üzerinde firma 3035 milyon arasında bir yatırım yapacak. Bunun yarısı hibe. Bizim başlatmış olduğumuz farkındalık sayesinde bu rakam arttı. Buna hibe ve para olarak bakmamak lazım. Kalkınma Ajansımızda da çok nitelikli arkadaşlarımız var. Onların da kamu kurum ve kuruluşlarının önünü açma yönünde önemli bir misyonu var. Tuncay Bey ve Ramazan Bey’de çok nitelikli çalıştılar. Ramazan Bey artık bakanlığa geçti" diye konuştu.

            Vali Vahdettin Özkan, Isparta Belediyesi'nin tüm gayrimenkullerine vergi borcuna karşılık haciz şerhi konulmasının yanlış anlaşılmadan ibaret olduğunu söyledi. Özkan, süreci şöyle anlattı:

            "Isparta Valisi olarak Defterdarlık ya da Özel İdare arasında hiçbir bakış açısı farkı olamaz. Defterdarlık nasıl vatandaşa hizmet için varsa belediyede hizmet için vardır. Belediyenin daha fazla hizmet götürebilmesi ve borçlarının az olması bizim de birinci derecede önceliğimiz. Bu bakımdan bir bakanlık bir hizmet ya da bir bina yapmak istediği zaman buna ağırlıklı olarak belediyemiz yardımcı oluyor. Bu yönde çalışmalarla ilgili bir toplantı yapmıştık. Daha sonrasında belediyemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve borçlarının azalması için başkanımızla birlikte çalıştık. Bu borçları azaltmanın yolu olarak borçlara karşılık belediyeye ait gayrimenkulleri verebilir miyiz diye bir şey gündeme geldi. Bizde bu yönde çalışma yaptık. Aslında haciz işlemi de bu talebin sonucu olarak gündeme gelmiş oldu. Belediye talep etti, daha sonra belediyeye yardımcı olma açısından belli aşamadan sonra yazışmalar başladı. Sanırım yanlış anlaşılmalar oldu. Belediye ile Defterdarlık memurları yazışırken, bir iletişimsiz oldu sanırım. Çünkü haciz işleminde 8 milyona karşılık gelecek değil de birçok gayrimenkule haciz koyulmuş. Bunun farkına varında hemen düzelttik.

            Belediyemize sadece Defterdarlık yardımcı olmuşuz. Memurların ben Ankara’da olduğum sürede icranın 8 milyon TL’lik gayrimenkule konulması gerekirken birçok şeye konulmuş. Bu hata hemen düzeltildi.

            Defterdarlık, Özel İdare ve Belediye Isparta’ya hizmet eden kuruluşlar. Bizim için hepsi eşit ve yardımcı olmamız gerekiyor. Belediyenin borçların azaltılması yönünde bir talebi var. Bizde talepleri Milli Emlak vasıtasıyla bakanlığa intikal ettireceğiz ve takip ettireceğiz. Bu yol çok kullanılmayan bir yol ama takipteyiz."

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap