Başdeğirmen: "ITSO üyeleri BAKA desteklerinden yararlanmalı..."

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Başdeğirmen: "ITSO üyeleri BAKA desteklerinden yararlanmalı..."
Haberin Tarihi: 9.1.2014 10:40:00 - Okunma Sayısı:2054 defa okundu.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, BAKA'nın 20 milyon TL bütçeli mali destek programından üyelerinin yararlanmasını istedi.

Başdeğirmen: “ITSO üyeleri BAKA desteklerinden yararlanmalı...”

 

            ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, BAKA’nın 20 milyon TL bütçeli mali destek programından üyelerinin yararlanmasını istedi.

            Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), yeni çıktığı toplam 20 milyon TL bütçeli 2014 Mali Destek Programı hakkında bilgilendirme toplantılarına Isparta’da başladı. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ITSO) gerçekleştirilen toplantıya ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, yönetim kurulu üyeleri, BAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, ITSO Genel Sekreteri Erkan Ayan ile BAKA uzmanları ve ITSO üyeleri katıldı.

            Toplantıda, yeni mali destek programının amacı, hedefi, alt başlıkları ile ilgili konularda bilgiler verildi. Başvuran projelerin değerlendirmesinde projenin uygulanacağı il ve ilçelerin gelişmişlik sıralamasına göre gelişmişten az gelişmişe doğru 1 ile 5 puan, kazandıracağı istihdam sayısına göre de 1 ile 5 puan kazanacağına ve ilk başvuru yapanlara da artı 4 puan verileceğine dikkat çekildi.

            Antalya, Isparta ve Burdur’daki işletmelerin rekabet güçlerinin artırılması, girişimciliğin desteklenmesi ile istihdama katkı sağlanması ve bölgenin potansiyelinin ön plana çıkartılmasında öncelikli faaliyetleri sürdüren BAKA, doğrudan finansman desteği sağlayacağı 2014 Mali Destek Programı Teklif Çağrısı hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Isparta’da ITSO Toplantı Salonu’nda toplantıda katılımcıları, hibe şeklinde gerçekleşecek destekler hakkında BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili ile Proje Yönetim Birimi Uzmanı Bayram Altıntaş bilgilendirdi.

            Açılış konuşmasında BAKA’nın 3 yıldır Isparta’da destek verdiği projeler, destek miktarı ve kazandırılan istihdamla ilgili bilgi veren Isparta YDO Koordinatörü Ali Galip Bilgili, BAKA’nın 2011, 2012 ve 2013 yıllarındaki mali destek programlarından Isparta’da 18’i kamu kurumu ve 34’ü KOBİ olmak üzere 52 projenin yaralandığını belirtti. Doğrudan faaliyet ve teknik destekleriyle birlikte Isparta’da şu ana kadar 72 projenin destek aldığını, BAKA desteklerinin katkısının 21 milyonu aştığını kaydeden Bilgili, proje ortaklarının katkılarıyla birlikte 3 yıl içinde yapılan yatırımların toplam tutarının 37 milyon lira ve sağlanan istihdamın 280’i aştığını söyledi.

            Antalya, Isparta ve Burdur’daki yatırımcılara doğrudan finansman desteği sağlayacak projelerin son başvuru tarihinin kar amacı gütmeyen kurumlar için 19 Mart 2014, kar amacı güden kurumlar için de 20 Mart 2014 olduğunu belirten Proje Yönetim Birimi Uzmanı Bayram Altıntaş da, 20 milyon lira bütçeli 2014 Mali Destek Programı’nın “Yenilikçilik Odaklı İktisadi Kalkınma” ve “Alternatif Turizmin Geliştirilmesi” alt başlıklarından oluştuğu bildirdi.

            Yenilikçilik Odaklı İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı’nda 100 bin ile 500 bin TL, Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’nda ise 100 bin ile 400 bin TL arasında hibe desteği verileceğini bildiren Bayram Altıntaş, 2014 Mali Destek Programı’nda tarıma dayalı sanayi için sadece Antalya’dan proje kabul edileceğini, mükerrerlik olmaması için Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bulunan Isparta ile Burdur’dan tarıma dayalı sanayi projesi kabul edilmeyeceğini vurguladı.

            Proje başvurularının BAKA’nın merkezi Isparta’nın yanısıra Antalya ve Burdur’daki Yatırım Destek Ofislerine de yapılabileceğini hatırlatan Bayram Altıntaş, projenin uygulanacağı il ve ilçelerin gelişmişlik sıralaması yapılarak derecelendirildiğini gelişmişten az gelişmişe doğru 1 ile 5 arası puan verileceğini, ilk proje başvurusu yapanların artı 4 puan alacağını, projenin istihdam sağlamasına göre 1-5 olanların 3 puan, 6-10 arasında ise 4 puan, 10’dan fazla istihdam sağlayacak olması halinde de 5 puan alacağını, yeni istihdam sağlamıyor ise de 1 puan alacağını anlattı.

            Uzman Altıntaş, katılımcılara hangi projelerin kabul göreceğini, dikkat etmeleri gereken noktalar, projelerin uygulanma yeri ve süreleri, maliyetlerin uygunluğu, destekten karşılanabilecek maliyetler, uygun olmayan maliyetler, program ile hedeflenen sektör ve alanlar, değerlendirme süreci sonrasında sözleşmenin imzalanması aşamaları hakkında bilgi verdi. Toplantı katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla tamamlandı.

            BAKA, bilgilendirme toplantılarını Burdur’da 14 Ocak’ta, Antalya’da ise 17 Ocak’ta gerçekleştirecek. Mali destek programı bilgilendirme toplantıları,  il merkezlerinin yanısıra Antalya’nın Gazipaşa, Alanya, Kemer, Korkuteli ve Kaş, Burdur’un Bucak ve Gölhisar ile Isparta’nın Eğirdir ve Yalvaç ilçelerinde de gerçekleştirilecek.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap