Eda Fesçi Aybek: "Bir işi öğrenmenin en hızlı yolu çok çalışmaktan geçiyor"
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Çift Anadal İşletme & Hukuk Bölümü mezunu Eda Fesçi Aybek, “Bir işi öğrenmenin en hızlı yolu o iş ile ilgili sorumluluk almaktan ve çok çalışmaktan geçiyor” diye konuştu.
Eğirdir'li hemşehrimiz Osman Fesçi'nin kızı Eda Fesçi Aybek, Ekonomik Forum Dergisi 286'ncı sayısında yayınlanan röportajında başarı hikâyesini anlattı.
İşte o röportaj:
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Çift Anadal İşletme & Hukuk Bölümü mezunu Eda Fesçi Aybek, “Eğitimine halen devam eden hukukçularımıza önerim, mutlaka sorumluluk alabilecekleri, yoğun tempoda ve farklı, çeşitli alanlarda tecrübeler kazanabilecekleri çalışma ortamlarının bir parçası olmalarıdır” dedi. Eda Fesçi Aybek, sorularımızı yanıtladı.
- Eğitim hayatınızdan bahseder
misiniz?
8 Ocak 1990 Ankara doğumluyum.
İlkokuldan liseye kadar olan öğrenim hayatımı Ankara’da burslu olarak Büyük Kolej’de tamamladım. ÖSS’de Türkiye 203.’sü olarak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümü’ne tam burslu olarak girdim. İşletme Bölümü üçüncü sınıftayken, Hukuk Fakültesi’nde çift ana dala başvurup, kabul aldım. Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’ne yatay geçiş için de kabul aldım; ancak eğitimime TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde çift anadal yaparak devam etmeyi tercih ettim. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 2012, Hukuk Fakültesi’nden de 2013 yılında mezun oldum. Mezuniyetimin ardından bir yıllık yasal stajımı Ankara’da Yazıcı Hukuk Bürosu’nda tamamladım. Ruhsatımı almamı takiben de Sepil Holding A.Ş.’de avukat olarak kariyerime başladım.
- TOBB ETÜ’de İşletme Bölümü öğrenicisi iken çift anadal yapmaya nasıl karar verdiniz? Hukukçu olmak aslında hep hayalinizde olan bir meslek miydi?
Hukuk okumak ve avukat olmak her zaman aklımdaydı ve hukuk fakültesinin açılması ile çift anadal fırsatını değerlendirerek, hayal ettiğim yolda ilerlemeye başladım.
- İş hayatınızdaki önemli adımlar nelerdir? Çift anadal yapmış olmanızın iş hayatınıza katkıları oldu mu?
İş hayatımda benim için en önemli adımlardan birisi Sepil Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sepil ile birebir çalışma ve yanında yetişme fırsatı bulmaktı. Bu süreçte edindiğim birçok kıymetli bilgi ve bakış açısından bir tanesi de her zaman yapılan işlere ve yönetilen süreçlere ticari açıdan da bakabilmenin önemidir. Bu noktada edindiğim bu bakış açısı ile işletme ve hukuk eğitimini bir arada almış olmamı birleştirdiğimde, bir işe bakarken avukat olarak bakmanın yanı sıra ticari ve pratik yönüyle de gerekli değerlendirmeleri yapmanın önemini ve iş hayatında yarattığı büyük farkı gördüm.
- Ortak eğitimlerinizi hangi firmalarda gerçekleştirdiniz?
Ortak eğitimlerimden ilkini Halk Bankası Genel Müdürlüğü’nde, ikincisini Londra’da Turizm ve Kültür Ataşeliği’nde, sonuncusunu da Ankara’da bir hukuk ofisinde tamamlamıştım.
- Harvard Üniversitesi’nde ne üzerine eğitim aldınız?
2017 yılı Aralık ayında Harvard Üniversitesi’nde müzakere ve liderlik üzerine bir eğitim aldım. Hem mesleğim açısından hem de hayatın iş dahil her alanı için müzakerenin önemini düşündüğümde, böyle bir eğitimin mesleki ve kişisel gelişimim açısından çok etkili ve faydalı olduğunu düşünmekteyim.
2018 yılı Mart ayında da Cambridge Üniversitesi’nde tahkim ile ilgili kısa bir etkinliğe katıldım. Bu şekildeki programlara katılımın önemli olduğunu düşünmekteyim.
- Şu anda Sepil Holding A.Ş. & Göztepe Spor Kulübü’nün avukatlığını yapmaktasınız. Eğitimine halen devam eden hukukçulara çalıştığınız firmalar ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Kariyerime ilk başladığımda benim tercihim, kendimi geliştirebilmek ve ilerletebilmek adına sorumluluk alabileceğim, hareketli, temposu yüksek ve farklı alanlarda işler yapabileceğim bir yol çizmekti. Bu doğrultuda çalışmaya başladığım Sepil Holding A.Ş.’de bu açıdan benim için tam olarak istediğim çeşitliliğe sahip, yüksek miktarda sorumluluk aldığım ve hareketli bir iş hayatının başlangıcı oldu.
Şu anda Sepil Holding bünyesindeki Türkiye’deki ve yurt dışındaki tüm yatırımlar ile ilgili hukuki süreçleri takip etmekteyim. Bir kısmını kısaca belirtmek gerekirse; holding bünyesindeki Amerika’daki petrol yatırımı için sözleşme süreci, ortaklık, operasyon ile ilgili sözleşmeler, enerji ve petrol alanı ile ilgili çalışmalar, sahadaki hakların alımı, devri, kurulacak hukuki ve vergisel yapıya ilişkin çalışmalar, şirket yapılanması, diğer yandan Türkiye’deki şirketlerle ilgili birleşme & devralma süreçleri, yeniden yapılanma, uçak satışı, yurt dışında yatırımcı olunan şirketler ile ilgili sözleşmeler ve benzeri birçok süreci takip etmekteyim.
Avukatlığını yapmakta olduğum Göztepe Spor Kulübü’nde Sepil Holding A.Ş. iştiraklerinden biridir. Üç buçuk senedir Göztepe ile futbolcu transfer süreci, futbolcu ve menajer sözleşmeleri, müzakereler, stat yapım süreci, reklam ve sponsorlukla beraber kulüple ilgili birçok konudaki sözleşmeler ve davalar ile spor hukukunda da çalışmalar yapmaktayım.
Bir işi öğrenmenin en hızlı yolu, o iş ile ilgili sorumluluk almaktan ve çok çalışmaktan geçiyor diye düşünüyorum. Bu sebeple eğitimine halen devam eden hukukçularımıza önerim, mutlaka sorumluluk alabilecekleri, yoğun tempoda ve farklı, çeşitli alanlarda tecrübeler kazanabilecekleri çalışma ortamlarının bir parçası olmalarıdır.
- Sosyal hayatında Eda Fesçi Aybek kimdir? Yorucu iş temponuzda kendinize vakit ayırabiliyor musunuz?
Hayatımın çok yoğun ve yüksek tempolu bu döneminde mümkün olduğunca kendime, aileme ve arkadaşlarıma zaman
ayırmaya çalışsam da mevcut durumda vaktimin çok büyük kısmı iş ile geçiyor diyebilirim. Bu noktada eşimin anlayış ve
desteği her zaman çok önemli oldu.
- TOBB ETÜ Mezunlar Derneği ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Mezunlar Derneği’ne güzel organizasyonlarla bizleri bir araya getirdiği ve TOBB ETÜ kimliğini güçlü tuttuğu için öncelikle
çok teşekkür ediyorum. Üyelerimizi artırarak, organizasyonlarımızın sıklaştırılmasının daha da güzel olacağını düşünüyorum.