16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

İlber Ortaylı Demirel'i anlattı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İlber Ortaylı Demirel'i anlattı
Haberin Tarihi: 31.10.2018 16:14:57 - Okunma Sayısı:7794 defa okundu.

Tarihçi Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’nin dokuzuncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’i, Demirel’in adını taşıyan üniversitede anlattı.

İlber Ortaylı Demirel'i anlattı

Tarihçi Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı,  Türkiye’nin dokuzuncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’i, Demirel’in adını taşıyan üniversitede anlattı. 

Tarihçi Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’nin dokuzuncu Cumhurbaşkanı merhum  Süleyman Demirel’in 94’üncü doğum günü nedeniyle düzenlenen anma törenine katıldı. Ortaylı, Süleyman Demirel Üniversitesi Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde düzenlenen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Demokrasi konulu konferans verdi. Ortaylı’nın konferansında salon hınca hınç doldu. Bazı öğrenciler Ortaylı’yı dinlemek için sahneye oturmak zorunda kaldı.

Bir büyük Türk portresi üzerinde konuşma yapacağını belirten Ortaylı. “Bizim kuşak ona hınç duydu ve küçümsedi. Birisine hınç duyarsınız ama birini abartma ve küçümsemede dengesi yoktur. Bu dengesizliği de en çok Demirel portföyünde yaşamışızdır. Olmayacak şekilde bir takım adamları yerden yere çarparız bu bizim toplumsal çizim yetersizliğimizden ileri gelir. Bunu sepeleri musiki bilmeyiz, resim bilmeyiz, spordan halen çok daha uzağız. Sporun getireceği hareket denge ve ölçüde yerimiz yoktur. Sanatlar geniş kitlelere yayılmadığı için portrelerimiz de böyledir. Süleyman Demirel de yanlış tanıdığımız insanlardan biridir” dedi. 

Demirel’in etrafındaki kitleyi iyi tanıdığını kaydeden Ortaylı “Başka türlü yol gösteriyordu. Liderlik yapıyordu. Bizim kuşak onu Morison Süleyman diye selamladı. Çubuk Barajı hariç hemen hemen barajların hepsinin yapımında söz geçirmiş bir mühendis. Demirel dünyaya açık bir insandı. Dünyayı tanıyor etrafı tanıyor bu da zihninin içine kazınıyordu Demirel’le birlikte 65-70’li yıllar arasında Türkiye politikası değişmiştir. Başbakan olduğunda Demirel daima seçimi kazanıp olmayacak işler yapabilecek bir kitleyi hizaya getirmiştir. Türkiye’de 1962-70 arasında büyük patlamalar olabilirdi. Demirel insanları kızdıracak görüşmelerden uzak durdu. Bir söz söylüyor ama kavga çıkartmıyor. Eski bir Meclisimiz olmasına rağmen halen daha mebuslarımız Meclis’te konuşmayı öğrenemediler. Demirel kürsüye çıktığında konuşmasını biliyordu. Bu ülkenin dış politikası değişti. Çok yönlülüğe girdi. Muhalefetle iktidar arasındaki çatışma biraz daha demokrasiye yakışır ortama girdi. Demirel döneminde Türk sanayine akıl, idare sanatı hakim olmuştur. Dışarıyla iletişim kurma ve üretici dünyadan bilgilenme adeti girmiştir. Başbakan köylü çocuğu ama  sonraki Başbakanların bir çoğundan daha rahata İngilizce konuşur ve çok okurdu. Bir şeyleri öğrenip sorardı. Bu haberleşme ve öğrenme kapasitesi bu tatbik etme kapasitesiyle Türkiye sanayileşti. Demirel, ikinci döneminde çevre konusuna eğildi. Türkiye’ye sanayi bıraktı. Türkiye elektriksiz bir ülkeydi. Demirel’in iktidarının ortasında Türkiye’de elektriksiz köy kalmamış gibiydi. Eğer bir memleket muhalefet kötüyse iktidarla da iyi olmaz. Muhalefet aklı başında insanların yaşaması için iktidarın onlarla geçinmesi gerekir. Bunu yapabilmiş bir demokrat kişilik söz konusudur. Onu rahmetle anıyoruz” diye konuştu.  

Konuşmasının ardından Ortaylı’ya SDÜ Rektörü İlker Çarıkçı tarafından Demirel’in şapkasını temsil eden seramik şapka hediye edildi.

 

 

Türk Tarihinin ekollerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk siyasetinde önemli izler bırakan devlet adamı “9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i Anma ve İlk Ders” etkinliğine  konuk oldu.

 

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde yoğun ilgi ile karşılanan Prof. Dr. İlber Ortaylı, 2018- 2019 Akademik Yılın ilk dersini verdi.

Türk Tarih Kurumu “Şeref Üyeleri” arasında yer alan,  Tarih alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülüne layık görülen Ortaylı, Demirel ile olan anılarından bahsetti ve Demirel’i “Dünya’ya açık, dünyayı ve etrafını iyi tanıyan, realist, etrafa heyecan veren” bir kişi olarak tanımladı. 1965 ile 1970’li yıllarda Türkiye’nin iç ve dış politikasının değiştiğini belirten Ortaylı, ülkemiz tarihinde yaşanan siyasi gelişmelere değindi.

Ortaylı, “Süleyman Demirel, daima seçimi kazandık diye olmadık işler yapacak bir kitleyi hizaya getirdi. Sakin, mutedil ve aklı başında davranarak memleketteki gerilim rüzgarını dindirdi. Muhalefet ile iktidar arasındaki çatışma, Demirel döneminde demokrasiye yakışır hale geldi. Demirel, her şeyi okur, öğrenir ve sorardı. Demirel’in döneminde Türkiye sanayisine akıl, dışarı ile iletişim kurma ve dışarıdan bilgilenme adeti girdi. Türkiye sanayisine çok önemli katkılar sağladı ve gelişiminde büyük rol oynadı. Demirel’in döneminde elektriksiz köy kalmadı. Elektrifikasyon, Demirel döneminin en büyük yatırımıdır” diyerek 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in yürüttüğü başarılı politika hakkında bilgi verdi.

Politikada üslubun çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, bir memlekette muhalefetin kötü olması halinde iktidarın da iyi olamayacağını söyledi. Süleyman Demirel’i şükran, minnet ve rahmetle anarak sözlerine son veren Ortaylı’ya günün anısına Seramik Araştırma ve Uygulama Merkezince hazırlanan hediye takdim edildi.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap