Isparta Çekinceli Coğrafya Kategorisinde

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta Çekinceli Coğrafya Kategorisinde
Haberin Tarihi: 11.12.2013 09:06:00 - Okunma Sayısı:2117 defa okundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve 100 kişilik bir Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Deprem Atlası'na göre Isparta, "ÇEKİNCELİ COĞRAFYA" kategorisinde değerlendirildi.

Isparta Çekinceli Coğrafya Kategorisinde

 

            İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve 100 kişilik bir Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Deprem Atlası’na göre Isparta, ‘ÇEKİNCELİ COĞRAFYA’ kategorisinde değerlendirildi.

Değerlendirmeye göre;

- Isparta’da beklenen deprem yıkım gücü: Richter Ölçeği’ne göre 9.

- Deprem aralığı: 70 yıl.

- Isparta’yı yıkan depremler: 1849 yılı: 5.2. 1914 yılı: 6.9. 1930 yılı: 5.9

- Yapılaşmada göz önünde bulundurulması gereken deprem dayanıklılığı: 7.0

            Öte yandan geçtiğimiz günlerde Akdeniz açıklarında meydana gelen ve Isparta çevresinde de hissedilen son depremle ilgili olarak bir açıklama yapan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Şahin: “Bunlar bölgedeki tektoniğe bağlı, normal gelişen depremlerdir. Akdeniz açıklarında bu büyüklükte depremler beklenmelidir” dedi.

            Depremin yerin 88 kilometre derinliğinde gerçekleşmesinin, bu bölgede gerçekleşen depremlerin genel karakteristiğini yansıttığını vurgulayan Şahin, yüksek derinlikte meydana gelmesi nedeniyle büyüklüğünün fazla olduğunu kaydetti.

            Depremin bölgede Afrika levhasının, Anadolu levhasının altına dalması ile oluştuğunu dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

            “Bu bölgede daha önce 6 büyüklüğünde depremler meydana gelmiştir. Antalya Körfezi'nde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından Akdeniz açıklarından yine 3,1 ve 2,6 büyüklüğünde depremler oluştu. Bu depremler 5 büyüklüğündeki depremin artçıları değildir. 5 büyüklüğündeki deprem, derinde olması nedeniyle artçı meydana getirmemiştir.”

            ‘Ege Denizi'ndeki devam eden sismik aktiviteler, Anadolu'nun önünü boşalttığı için Afrika levhası dalım sürecine devam edecektir. Akdeniz'deki sismik boşluklar doldurulacaktır’ diyen Doç. Dr. Şakir Şahin sözlerini şöyle tamamladı:

            “Ege yayı olarak nitelendirilen hatta bu büyüklükteki depremler meydana gelecektir. Bunlar bölgedeki tektoniğe bağlı, normal gelişen depremlerdir. Akdeniz açıklarında bu büyüklükte depremler beklenmelidir. Çünkü bölgede iki aşamalı dalma batma zonu vardır. Son bir ay içerisinde depremlere bakıldığında, 10 gündür deprem aktivitesinin yoğunlaştığını görüyoruz. Bu depremlerin yüzeye etkisi, derin olmasından dolayı zayıf olacaktır.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap