16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

Ispartalı girişimci kadınlar dünyaya açılmak istiyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Ispartalı girişimci kadınlar dünyaya açılmak istiyor
Haberin Tarihi: 23.11.2013 09:04:00 - Okunma Sayısı:2017 defa okundu.

TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu ile SDÜ, kadın girişimcilik potansiyelinin ortaya çıkartılması yönünde ortaya koydukları BAKA destekli projeyle büyük bir başarıya imza attılar.

Ispartalı girişimci kadınlar dünyaya açılmak istiyor

 

            TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu ile SDÜ, kadın girişimcilik potansiyelinin ortaya çıkartılması yönünde ortaya koydukları BAKA destekli projeyle büyük bir başarıya imza attılar.

            Proje Araştırmacısı Eğirdir MYO’da Öğretim Görevlisi Çiğdem Akman, projenin çıkış yerinin Nallıhan olduğunu söyledi.

            İl Kadın Girişimciler Kurulu ile Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Isparta’nın kaderini belirleyebilecek yeni bir çalışmaya imza attı.

            Kadınların girişimcilik potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla yürütülen proje kapsamında Yalvaç ve Güneykent’teki kadınlara karşılıklı öğrenme programı uygulandı. Eğitim ve ekonomik durumları alt seviyelerde olan kadınlar birbirinden güzel çalışmalara imza attı ve kurul üyelerini bile şaşkına çevirdi. Ayrıca bu bölgelerde yapılan anket çalışmasında da kadınların girişimcilik ruhunun yine şaşırtıcı düzeyde yüksek olduğu gözlemlendi.

            Proje Araştırmacısı Eğirdir MYO’da Öğretim Görevlisi Çiğdem Akman, projenin çıkış yerinin Nallıhan olduğunu söyledi. Buradaki bayanların eşlerinden para istediği zaman ellerinin yana düştüğünü ve bu durumdan rahatsız oldukları için projeye katıldıklarını ifade eden Akman, “Nallıhan’daki bayanlarımız ürettikleri ürünleri bugün 21 ülkeye ihraç etmeye başladı” dedi. Isparta’daki bayanlarda da bu potansiyelin olduğunu ifade eden Akman, şunları söyledi; “Proje kapsamında Yalvaç ve Güneykent Belediyelerini seçtik. Buralarda kadınlara girişimcilik eğitimleri verdik. Eğitimlerde karşılıklı öğrenme programı uyguladık. Ankara’da Nallıhan örneği var. Orada kadınların oluşturduğu sonrasında kooperatife dönüşen bir dernek vardı. Onlara karşılıklı öğrenme programı yaptık. Biz Isparta’dan kadınlarımızı Ankara’ya götürdük. Ankara’dakiler ilimize geldiler. Onları Yalvaç ve Güneykent’te misafir ettik. Karşılıklı öğrenme ile onlar nasıl dernek kurdular ve nasıl kooperatifleşebildiler, bu konular üzerinde durduk. Nallıhan’a baktığımızda şuanda 21 ülkeye satış yapıyorlar. Ayrıca kaymakamlık ve belediye başta olmak üzere kurum ve kuruluşları yanlarına almışlar ve orada artık gerçekten 750 kadın istihdama katılmış. Söylenene göre en düşük geliri olan kadın 500 lira kazanıyor. O da sadece çok çalışmayıp, boş zamanlarını değerlendiren kadınlar. Nallıhan’daki düşünce kadınlar eşlerinden para istediklerinde ellerinin yana düşmemesiymiş. Biz de bu düşünceden yola çıkarak aslında bizde böyle bir şey yaptık.

            Proje kapsamında kadınlarımız yaptıklarını IYAŞPARK AVM’de sergilemeye başladılar. Pazar gününe kadar burası açık kalacak. 3 Aralık’ta da Barida Hotels’de bir Çalıştay düzenleyeceğiz. Proje kapsamında 50 kadına ulaştık. Peki, neden Yalvaç ve Güneykent? Yalvaç tarihi olan bir yer ve Güneykent’te gül diyarı. Bu özelliklerinden dolayı Isparta’da 2 örnek yer seçtik. Daha sonra bunlar yayılabilir. Amacımız ürün satmak. Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Bey de bize çok destek oldu. Ama baktığımız zaman Güneykent’in altyapı eksikliği var. Belediyenin o vizyonu gerçekleştirmesi gerekir. Gelenler nerede yemek yiyecek, nerede konaklayacak? Nallıhan’da 2 tane köyde butik otel tarzı yerler yapılmış ve köy kalkındırılmış. Buralar yapıldığında gözleme vs yapan kadınlara ihtiyaç artacak aslında. O nedenle sadece biz değil yerel yönetimlerin de desteklemesi gerekiyor.

            Yaptığımız projeyle ilgili hazırladığımız broşürleri 81 ildeki Girişimci Kadınlar Kuruluna göndereceğiz. Aynı zamanda BAKA’da olacak. Projenin devamının gelmesi istiyoruz. Ama şuan BAKA destek oldu. Bundan sonra da farklı destekler bulmamız gerekecek.”

            Proje Yürütücüsü SDÜ Kamu Yönetim Bölümü Öğretim Üyesi, Ticaret Odası Kadın Girişimciler İcraat Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Negiz ise bir araştırma şirketinin Güneykent ve Yalvaç’ta örneklerini temsil edecek düzeyde bir anket çalışması uyguladığını belirtti. Analizlerin kadınların girişimcilik eğilimlerinin yüksek olduğunu gösterdiğini bildiren Negiz, “Ancak bunun önünde hem kişisel, hem sosyal hem de ekonomik engellerle karşı karşıyalar. Yalnız bu Güneykent’te görülmüyor. Güneykent’in sosyo-ekonomik olarak çok düşük olmalarına rağmen büyük bir potansiyel var. Yalvaç, göreli bir yerel birim olarak daha büyük olmasına rağmen bu anlamda daha geride. Çünkü orada özellikle bilinen aileler ‘ben yaparsam ve başarısız olursam’ kaygısı yaşıyor.

            Yalvaç’ta toplumsal değerlerin baskısı daha hakim. Ama Güneykent’te durum böyle değil. Bu konuda belediye başkanlarıyla da görüştük. Beldede bir kooperatif kuracağız. Yalvaç’ta da bir dernek kurma amacımız var. Proje kapsamında üretim yapan kadınlarımız emeklerinin karşılığı olarak satış yapıyorlar ve çok mutlular” şeklinde konuştu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap