GÜLBUDAK SOĞUK HAVA DEPOSU ŞİRKETİ-18-
KONTROLLU
ATMOSFER BASINÇLI ODALAR
Normal
soğutucu depolarda elmalar mayıs ayının sonuna değin korunabilmektedir. Nisan
ve mayıs aylarına gelindiğinde normal soğutmayla ne yaparsanız yapın elmanın
niteliğini yitirmesinin önüne geçmek, kaliteyi korumak mümkün değildi.
Dolaysıyla ekim ayında dalından koparılan elma mart ayının sonuna değin altı
aylık bir ömre sahip. Üretici malını bu altı ay içinde sattı sattı; satamadı
mal elinde kaldı veya niteliğini yitirmiş elmasını ucuza vererek zarara razı
olmak zorundaydı.
Teknoloji,
bu konuda da yenilikler geliştirmiş ve meyvenin ömrünü uzatacak yeni yöntemler
geliştirmişti. Soğutucu odalara alınan meyveleri “uyutmak” yöntemi ile meyve
ömrünü uzatmanın yolunu buldu. Bu tıpkı insanın uykusunda geçirdiği biyolojik
yaşamı gibiydi. İnsan uykuda iken beden, çalışmasını en az düzeye indirerek
enerji harcamasını sıfır noktasına getirerek hücrelerin aşınmasının önüne
geçer. Terleme azalır; nefes alıp verme yavaşlar ve ciğerler rahatlar; beyin
toksik maddelerini atar; Kalp atışı yavaşlar; mide çalışma hızını düşürür…
Söylemek istediğimiz ana nitelik uykunun yararlarıdır.
Teknoloji
de meyveleri uyutma yolu ile ömrünü uzatmanın yolunu onu “uykuya yatırmak”ta
buldu. Bu yolla meyvenin üzerinde önemli etkisi olan oksijen ve karbon dioksit
kontrol altına alındı. Bunun adına da “Kontrollü Atmosfer” denildi. Kontrollü
atmosferli basınçlı odalarda elmanın ömrü böylece on iki aya yayılmış oldu.
Havası alınmış ve sızdırmalığı korunmuş bir fanus neyse kontrollü atmosfer
basınçlı soğutucu odalar da oydu. Konserveler de böyle değil miydi?
Gülbudak,
gelişen dünya ve teknolojiyi yakından takip ettiği için kontrollü atmosfer
kavramının bilincinde idi. Ayrıca marketler zincirinin meyve ve sebzelerin mevsimlerinin
dışında da tazece vitrinlerde yer almasını istediği için bu sistemden
yararlanmak gerekiyordu. Eğirdir elması neden temmuz ve ağustos ayının
sıcağında dahi tüketiciye ulaşmasındı?
Bu sistemde elma aromasını, rengini, suyunu, şekerini; varsa yaprak
yeşilini yitirmeden, korudu. Gülbudak, kuruluşunun birkaç yıl sonrasında 1999
ve 2000 yılında bu teknolojiyi hemen fabrikasına taşıdı ve yedi soğutucu odayı
bu alan tahsis etti.
devam edecek