Enerjinin verimli kullanılması amacıyla enerji okuryazarlığı alanında önemli adımlar atan CK Akdeniz Elektrik, gül hasadında Ispartalı üreticinin yanındaydı. CK Akdeniz Elektrik Genel Müdürü Erol Değerli ve ‘enerji danışmanları’, görsel bir şölene dönüşen gül hasadında Isparta Eğridir Sorkuncak Köyü’nde, elektrikte tasarrufu konusunda evden, sanayi üretimine kadar her aşamada neler yapılabileceği konusunda üreticileri bilgilendirdi.
Enerji okuryazarlığı çalışmaları başlatan ve enerjiyi verimli kullanmak adına bünyesinde ‘enerji danışmanları’ ekibi oluşturan CK Akdeniz Elektrik, tarım alanında verimlilik için köylere de ulaştı. CK Akdeniz Elektrik Genel Müdürü Erol Değerli ve şirketin enerji danışmanları, gül hasadı sırasında Isparta Eğridir Sorkuncak Köyü’ne ziyarette bulunarak tasarruflu enerji kullanımı adına atılması gereken adımları paylaştı.
Sorkuncak Köyü sakinleri ile bir araya gelen CK Akdeniz Elektrik Genel Müdürü Erol Değerli, kendilerini sadece ‘elektrik satan’ bir şirket olarak tanımlamadıklarını belirterek, “Antalya, Isparta ve Burdur’da toplam 1,7 milyon müşteriye hizmet veriyoruz. Bu sırada tüketicilere enerjiyi verimli kullanmaları için danışmanlık hizmeti de sunuyoruz. Hedefimiz enerji okuryazarlığını yaygınlaştırarak enerji tasarrufuna, dolayısıyla ülke ekonomisine destek olmak. Bünyemizde oluşturduğumuz enerji danışmanlığı ekibi müşterilerimize tüketim analizi yaparak enerji tasarrufu ve enerjiyi verimli kullanma konusunda destek oluyor. Bu sayede müşterilerimiz enerji maliyetlerinde ciddi bir düşüş yakalıyor” dedi.
KÖYLERE ‘VERİMLİLİK ZİYARETİ’
YAPILIYOR
Tarımsal alanda verilen danışmanlık desteğinde alanın giderek genişlediğine işaret eden Değerli, sözlerine şöyle devam etti:
“Elektriği verimli kullanmak adına köylerimizi de ziyaret ederek vatandaşlarımızı bilinçlendirme yönünde bir çalışma hazırlığı içindeyiz. Bu çerçevede adı gül ile anılan Isparta’nın köylerinde, gül üreticilerinin evinden başlayıp üretimin son aşamasına kadar her adımda arkadaşlarımız elektrik tüketicilerinin yanında yer alıyor. Köylümüze evinde yapacağı bazı adımlarla elektrik faturasını nasıl düşüreceği konusunda bilgi verirken, gül sanayicisine de üretim tesislerinde neler yapması gerektiğini anlatıyoruz. Çünkü gülün ürüne dönüştürüldüğü fabrikalarda makinelerin düzenli bakımı, LED ampul kullanımı, doğru klima ayarı, elektrikli aletler ve makinelerin fişlerinin kullanılmadığı zamanlarda prizden çekilmesi gibi yönetmelerle yüzde 20’lere varan elektrik tasarrufu mümkün. Enerji danışmanı arkadaşlarımız köylümüzün yanı sıra Isparta’nın en büyük gül üreticisine bu anlamda destek veriyor.”
ELMADA SOĞUK HAVA DEPOLARINDA TASARRUF ÖNEMLİ
Bu arada Isparta’da gülün dışında elma üretimi de oldukça yoğun. CK Akdeniz Elektrik enerji danışmanları bu alanda da atılması gereken tasarruf adımlarını üreticilerle paylaşıyor. Öncelikle tarımsal sulama aboneleri kompanzasyon panolarının düzenli bakımlarının yaptırmaları konusunda bilgilendiriliyor. Çünkü düzenli bakım yapılmadığı takdirde oluşabilecek arızalar sonucu yüzde 20’ye varan endüktif bedeli (cezai bedel) faturaya yansıyor. CK Akdeniz Elektrik’in danışmanları da üreticilerin bu nedenle mağduriyet yaşamaması için bilgilendirme yaparken bu sayede yüzde 20’lik fatura artışından tarımsal sulama aboneleri en baştan koruma altına alınmış olunuyor. Aynı bilgi fabrikalar için de büyük önem taşıdığı için ticarethane abonelerine de veriliyor. İkinci olarak sulamada kullanılan dalgıç pompalarının bakımlarının düzenli yaptırılması da tasarruf açısından olmazsa olmaz adımlardan biri. Bu bakım sayesinde yüzde 5 ila 10 arası oranlarda faturada tasarruf etmek mümkün.
MAYIS AYINDAN İTİBAREN TARIMDA
TÜKETİM YÜKSELİŞE GEÇİYOR
CK Akdeniz Elektrik’in Isparta’da toplam 240 bin müşterisi bulunuyor. Bunların 199 bini mesken, 27 bini ticarethane, 8 bin 100’ü tarımsal sulama, 313’ü sanayi ve 450’si şehit ve gazi yakınlarından oluşuyor. Özellikle Isparta’da mayıs ayından itibaren tarımsal sulama nedeniyle elektrik tüketimi artıyor. 2017 yılından örnek vermek gerekirse Isparta’da aylık 300-500 bin kWh düzeyinde olan tarımsal elektrik tüketimi mayıs ayında 900 binlere çıkarken, zirve noktayı 18 milyon 800 bin kWh ile ağustos ayında görmüş bulunuyor. Bu da yaz aylarında üreticiler için elektriğin ve tasarrufun ne kadar değerli olduğunu ortaya koyuyor.