Biotekcbs Tabanlı Eğirdir İlçesi, Eğirdir Ve Kovada Gölleri İle Bağlı Kanallarda Kanatlı Haşere İle Mücadele Projesi hazırlandı.
- Haşere popülasyonu kontrol altına alınacak
Eğirdir Gölü çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayanların en büyük sorunlarından biri olan haşerelerle mücadele için dijital tabanlı bir proje hazırlandı. Projenin temelini, kanatlı haşerelerin popülasyonlarının kontrol altına alınması oluşturuyor.
Eğirdir ve Kovada Gölü ile bağlı kanalları da kapsayan alan içerisinde ve çevresinde zarara neden olan uçan haşereler üzerinde etkili olacak, Entegre Metodolojisi oluşturulması için çalışmalar hızla sürdürülüyor.
Yaklaşık 80 km'lik sahil kısmında 50 km2'lik sazlık alana sahip olan Eğirdir Gölü yanısıra Eğirdir Gölü ve Kovada Gölü arasında bulunan 27 km uzunluğundaki su kanalında, insan sağlığını tehlikeye atmadan mücadele etmenin en etkili yolu olan, insansız hava araçları ile haşerelerin üreme alanlarının dik açı ile ilaçlanması sağlanacak.
EKO-BİR (Eğirdir ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birliği) bünyesinde sürdürülen çalışmalar kapsamında konu ile ilgili olarak bugün saat 13.00'de Belediye toplantı salonunda bir toplantı düzenlendi ve sunumlarda bulunuldu.
İlaçlama işine talip olan dört firma içerisinden, bugün Biotek Haşere Kontrol Sağlık Hizmetleri Kimyevi Maddeler San. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılan bilgilendirme toplantısına EKO-BİR Başkanı, Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, EKO-BİR Encümen Üyeleri; İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Baş, Kırıntı Köyü Muhtarı İbrahim Ünal, Akkeçili Muhtarı Mustafa Ünal, Bağıllı Köyü Muhtarı Ali Akman ve EKO-BİR yetkilileri katıldı.
Toplantı sonunda Gazetemize bilgi veren EKO-BİR Başkanı Mehmet Sezgin, Eğirdir Gölü ve Kovada Gölü çevresinde, yer yer 10 metre ile 100 metre arasında genişliği bulunan yaklaşık 80 km uzunluğundaki alanda, larva ve uçkun haşere mücadelesine başlanılacağını söyledi.
Uçgun, haşere mücadelesi yapan dört firma ile görüşmelerin sürdürüldüğünü söyleyen Başkan Sezgin, firma değerlendirmelerinin fiyat ve etkinlik analizlerinin en kısa sürede tamamlanacağını ve 10-15 gün içerisinde, organik ilaçlamaya başlanacağını ifade etti.
EKO-BİR 'e bugün bir brifing sunan ve dört firmadan biri olan Biotek Ltd. Şti. Teknoloji Operasyonu ve Lojistik Destek Yöneticisi Kayahan Durkaya da Gazetemizi ziyaretleriyle proje kapsamındaki Vektörle Dijital Mücadele Ve İha Uygulamaları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:
"Yüzyıllardır insan yaşam standartlarını düşüren ve insan sağlığını tehlikeye atan kanatlı haşereler ile mücadelede inovatik yöntemler uygulayarak çevre ile dost mücadeleler gerçekleştirmek amacı ile Digital tabanlı haşere ile mücadele hizmetlerini gerçekleştiriyoruz. Küçük canlılar olmasına rağmen büyük savaşlarda yaşanan kayıplardan daha fazla insan ölümüne sebep olan kanatlı haşerelerin popülasyonlarını kontrol altında tutmak çok önemlidir.
Kanatlı haşereler ile mücadelede bilinen eski yöntemler ile kimyasal insektisit merkezli mücadele yerine doğa ile dost biyolojik larvasitler kullanmaktayız.
Sivrisinek ve titrek sinek canlılarının yumurtalarını bıraktıkları alanları BiotekCBS ( Coğrafi Bilgi Sistemi ve Karar Destek Uygulaması ) ile dijital ortamda kayıt altına alıyoruz. Mücadele süreçlerinin her adımını dijital ortama eş zamanlı olarak aktarıp yine dijital ortamdan yönetiyoruz. Karar destek algoritmalarımız ile yeni ve etkili süreçler üretiyoruz.
Mücadelenin ürün uygulama aşaması da dahil üreme alanlarının tespiti işlemlerinin hepsi dijital ortamda, dijital harita üzerinde ve verilerin oluşum anında eş zamanlı olarak incelenebilmektedir. Uygulayıcı personeller mobil cihazları ile yaptıkları işi kayıt altına alarak dijitalleştirmektedir.
Geçmişe dönük olarak ve mekandan bağımsız olarak iş süreçlerinin analizini yapmamızı sağlayan Vektörle (kanatlı haşere) mücadelede dijital yöntem ;
Kaynak optimizasyonu sağlamamızı, atık miktarlarını azaltmamızı ve çevre ile dost mücadele gerçekleştirmemizi sağlamaktadır. Maliyetleri düşürmekte verimli iş süreçleri üretmekteyiz.
Eğirdir Gölü kıyı şeridinde bulunan sazlık alanlar gibi üreme alanlarında İnsansız Havadan İlaçlama araçları ile biyolojik larvasitler uygulamaktayız ve uyguladığımız ürünün hedef canlısı olan haşere dışında insan da dahil hiçbir canlıya zararı yoktur. Ürün uygulayacak insanların sazlık alan gibi zorlu coğrafi koşullarda kendilerini tehlikeye atmalarını önleyen ve Biotek CBS ile uyumlu Biocopter, Biodrone gibi İHA larımız ve amfibik araçlarımız ile kanatlı haşerelerle mücadele ederken insan sağlığını ön planda tutuyoruz."
- Sistem nasıl işleyecek?
Sivrisinek ve titrek sinek canlılarının yumurtalarını bıraktıkları alanlar BiotekCBS (Coğrafi Bilgi Sistemi ve Karar Destek Uygulaması) ile dijital ortamda kayıt altına alınacak. Mücadele süreçlerinin her adımı dijital ortama eş zamanlı olarak aktarılıp yine dijital ortamdan yönetilecek. Karar destek algoritmalar ile yeni ve etkili süreçler üretilecek.
Mücadelenin ürün uygulama aşaması da dahil üreme alanlarının tespiti işlemlerinin hepsi dijital ortamda, dijital harita üzerinde ve verilerin oluşum anında eş zamanlı olarak incelenebilecek.
- Haşere dışında hiçbir canlıya zarar vermeyen uygulama
Eğirdir Gölü kıyı şeridinde bulunan sazlık alanlar gibi üreme alanlarında Biocopter isimli İnsansız Havadan İlaçlama araçları ve drone ile (hedef canlısı olan haşere dışında insan da dahil hiçbir canlıya zararı olmayan) biyolojik larvasitler uygulanacak.
(AKIN GAZETESİ)