EĞİRDİR GÖLÜ, BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ve GEN BANKASI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ,  BİYOLOJİK  ÇEŞİTLİLİK ve GEN BANKASI
Haberin Tarihi: 21.5.2013 11:10:00 - Okunma Sayısı:1829 defa okundu.

EĞİRDİR GÖLÜ,  BİYOLOJİK  ÇEŞİTLİLİK ve GEN BANKASI

 

             Biyolojik çeşitlilik (biyoçeşitlilik) bir bölgedeki gen,  tür ve ekosistem çeşitlilikleri gibi üç temel çeşitliliğin oluşturduğu bütünlük dür. Bu üç temel unsur ekosistemde (belirli bir alanda örneğin gölde, canlı ve cansız varlıkların karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden sistem) sürdürülebilir yaşamın ve kalkınmanın en önemli parametreleridir.

            Canlıların-  insanların bolluk ve varlık içinde olmalarını sağlayacak, sağlıklı bir çevrede yaşamalarının sigortası olması bu üç değerin korunması ve sürdürülebilirliğine bağlıdır. Unutmamalıdır; biz ve diğer canlılar doğanın ürünleriyiz. Doğadaki su dolaşımı, toprak oluşumu, enerji akışı (beslenme-iklim vb)  gibi ana ekolojik süreçlerde, doğaya karşılıklı olarak bağımlısıyız ve onun sağladıklarıyla yaşamımızı devam ettirmekteyiz. 

    Biyolojik zenginlikte; her türün büyük önem ve faydası söz konusudur. Günümüzde de insanlar;  tarım, hayvancılık, balıkçılık, tıp, eczacılık vb. teknolojilerde sahip oldukları seviyeye;  bitki ve hayvan türlerinin oluşturduğu biyolojik çeşitlilikle ulaşmışlardır. Ayrıca temiz suyu, toprağı ve havayı;  en kolay ve hiç para harcamadan sağlayan da; sahip olduğumuz ve korumak zorunda olduğumuz doğanın biyolojik çeşitliliğidir.

            Biyolojik çeşitliliğin korunması ve devamlılığın sağlanması amacı ile dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmaları;

a) Canlıların doğal alanlarında-YERİNDE Korunması (Doğal gölerin-ormanların korunması)

b) Canlıların Doğal Alanlarının Dışında Korunmasıdır (Gen Bankalarında-Orijin ve döl deneme alanlarında, tohum bahçelerinde, klon arşivlerinde, doku kültürü ve DNA saklama bankalarında) .

            İkinci yöntem önemli maliyetler isteyen bir yöntemdir. En kolayı canlıların doğal alanlarında yani yerlerinde korunmasıdır. Fakat doğa insanların daha çok para kazanmak için bilimdışı müdahalelerle (örneğin Eğirdir Gölü’ne dişli balığın atılmasıyla göldeki biyolojik çeşitliliğin azalması gibi), canlıların yerinde korunmasını engellemiş ve olanaksızlaştırılmıştır. İnsanlar biyolojik çeşitliliği korumak için;  tehlike altında olan canlıların varlıklarını sürdürebilmeleri için, tehlike içinde bulundukları ortam dışına çıkarılarak koruma altına alınmalarını sağlayan gen bankası vb. yöntemlere başvurmaktadırlar…

      Gen Bankası  ve Eğirdir Gölü’nün nesli tükenen balıkları  (kavinne-dudaklı balık-sıraz vb)

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap