SDÜ'den Tüm Devlet Üniversitelerine "İlham Veren" Proje
Üniversitelerin Kalkınma Bakanlığına yükseköğretim sektörü kapsamında ilettiği yeni mekan yatırım talepleri incelendiğinde, bu taleplerle alakalı bazı ortak sorunlar ile yüz yüze kaldığı tespit edilmiştir. Bu sorunlara ilişkin çözüm üretmek amacıyla, devlet üniversitelerinin yeni mekan taleplerine ilişkin karar verici konumunda olan Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütücülüğü Süleyman Demirel Üniversitesine verilen “Yükseköğretim Mekanları Yatırım Karar Destek Sistemi Projesi (Mek-Sis) ” bir açılış toplantısı ile hayata geçirildi.
Kalkınma Bakanlığı nezdinde Ankara’da gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısına, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nihat Ayyıldız ile Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, Genel Sekreter Dr. Öğretim Üyesi Vahdettin Aydın ve 100’ü aşkın devlet üniversitesinin rektörleri katıldı.
"Üniversitelerimizdeki mekânsal planlama ve kullanım pratiklerini değiştirmek, verimliliği odağına alan bir yaklaşımı hayata geçirmek amacıyla Mek-Sis Projesi'ni başlatıyoruz.” diyerek sözlerine başlayan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye yükseköğretim sisteminin, bugün itibarıyla Rusya'nın ardından Avrupa'nın en geniş ikinci yükseköğretim sistemi konumuna geldiğini dile getirdi. Elvan, Mek-Sis Projesi hakkında bilgi vererek projenin mekan ve kaynak tahsis süreçleri bağlamında yükseköğretimde kalitenin artırılması amacıyla hazırlandığını vurguladı.
Üniversitelerin planlamalarını yaparken toplumdan kopuk, etrafı duvarlarla çevrilmiş alanlar yerine kampüs alanlarını bir kent gibi düşünmek gerektiğini belirten Elvan, ihtiyaç çerçevesinde taleplerin oluşturulması gerektiğini belirtti. Elvan, son yıllarda yükseköğretimde yaşanan büyümenin doğal sonucu olarak üniversitelerden her yıl artan oranda daha fazla yeni mekan talepleri ile karşılaştıklarını bildirdi. Elvan, gelecek dönemde yükseköğretimde kaliteyi artırmak ve bu yöndeki projelere daha fazla kaynak ayırmak adına üniversitelerimizdeki mekânsal planlama ve kullanım pratiklerini değiştirmek, verimliliği odağına alan bir yaklaşımı hayata geçirmek amacıyla Mek-Sis Projesi'ni başlattıklarını ifade ederek, proje hakkında şu bilgileri verdi:
"Proje kapsamında ülkemizde ilk defa üniversite mekânlarının tanımlı standartlar temelinde envanteri çıkarılacak, dersliklerin verimlilik analizi yapılacak ve yeni mekân taleplerinin değerlendirilmesine ilişkin karar destek sistemi altyapısı kurulacak. Projenin yürütülmesi için Süleyman Demirel Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Nisan ayı içerisinde her bir üniversitemizin görevlendireceği ekipler iki tur halinde Isparta’da eğitime tabi tutulacak ve ardından bu ekipler eliyle üniversitelerimizde ölçümler yapılacaktır. "
Elvan, 2019 yılı yatırım planlamasını bu projenin sonuçları ışığında karara bağlamak istediklerini belirterek, Bakanlık çalışanlarına da bu yönde talimat verdiğini ve proje takvimini buna göre oluşturduklarını söyledi. Proje sayesinde daha fazla kaynağın araştırma geliştirme, makine teçhizat alımı gibi alanlara aktarılabileceğinin altını çizen Elvan, "Ar-Ge altyapısını güçlendirmeye yönelik yatırımların önü her zaman açık, yeter ki istenilen seviyede projeler üretilsin, biz bunları desteklemeye hazırız." dedi.
Üniversitelerdeki mekanları verimli kullanmak amacıyla geliştirilen “Mek-Sis” projesi hakkında bilgi veren Mek-Sis Projesi Yürütücüsü ve SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız ise sistem sayesinde yatırımların doğru, zamanında ve verimli şekilde kullanılmasının sağlanacağını söyledi.