EĞİRDİR GÖLÜ SUCUL BİTKİLERDEN ARINDIRILIYOR
Türkiye’nin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir Gölü’nde, kötü görüntü ve kokuya yol açan yosun ve sucul bitkiler temizleniyor. Eğirdir Gölü’ndeki alg patlaması ve biyolojik kirliliğin etkilerini azaltmak amacıyla başlatılan temizlik çalışmaları, yeni yılda da devam ediyor.
Yosunlar Temizleniyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, göldeki su kalitesini artırmak ve çevresel kirliliği azaltmak için 9 maddelik bir eylem planı hazırlamıştı. Bu plan kapsamında, göl yüzeyinde biriken yosunlar ve sucul bitkiler, özel bir amfibik ot biçme makinesiyle temizlendi. Bu makine, hem karada hem de suda çalışabilen özelliklere sahip, böylece göl yüzeyindeki algleri etkili bir şekilde temizliyor.
Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında başlayan temizlik çalışmaları, 2025 yılının başlarında da hız kesmeden devam ediyor. Eğirdir Gölü’nde su derinliği 4 metreye kadar düşerken, bu durum göldeki biyolojik kirliliği artırarak ve alg patlamasına neden olmuştu. Bu alg patlaması, kötü görüntüye neden olmanın yanı sıra, göl çevresindeki ekosistemi de olumsuz etkilemişti. Bu yüzden başlatılan temizlik çalışmaları büyük önem taşıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü, GİSAŞ ve Eğirdir Belediyesi'nin işbirliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda göl üzerindeki yosunlar toplandı ve çuvallandı. Yosunlarla dolu yaklaşık 600 çuval, vinç yardımıyla kamyonlara yüklenerek Isparta Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'ne gönderildi.
90 Kişilik bir ekip kuruldu…
Eğirdir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü, Çevre Mühendisi Pınar Kesiktaş, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kesiktaş, Eğirdir Gölü ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla hazırlanan 9 maddelik eylem planı çerçevesinde, göl temizliği için 90 kişilik bir ekip kurulduğunu belirtti. Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve GİSAŞ işbirliğiyle temin edilen amfibik araçla göl yüzeyindeki temizlik işlemlerinin sürdüğünü söyledi.
Kesiktaş, "Bu temizlik çalışmaları kapsamında 10 kişilik bir ekip, göl yüzeyindeki yosunları tırmıklarla çuvallayarak vinç yardımıyla kamyonlara yükledi. Yaklaşık 600 çuval yosun, bertaraf edilmek üzere Isparta Katı Atık Düzenli Depolama Tesisine gönderildi. Eğirdir Belediye Başkanımız Mustafa Özer'in ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğiyle göl yüzeyindeki temizlik çalışmaları devam edecektir" diye konuştu.
Göl Alanları Koruma Statüsü Kazandı
Eğirdir Gölü ve çevresindeki alanlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Kesin Korunacak Hassas Alan", "Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak ilan edilerek özel koruma altına alınmıştı. Bu statü, bölgedeki doğal zenginliklerin korunmasını ve ekosistem dengesinin sağlanmasını hedefliyor.
Eğirdir Gölü'ndeki temizlik çalışmaları, çevresel sağlığı iyileştirme ve ekosistemi koruma noktasında önemli bir adım olarak görülüyor. Yosun ve sucul bitkilerle mücadele, sadece gölün görünümünü iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda bölgedeki biyolojik çeşitliliği de koruyacağı ifade edildi.
EMEL TURAN KARTAL – Özel Haber-