Eğirdir Bağıllı’daki Krom Cevheri Gün Yüzüne Çıkarılıyor
- Türkiye krom ihracatında Güney Afrika’nın ardından 2. sırada yer alıyor. Türkiye’nin 2013 yılı krom ihracatı 453 milyon dolar
olarak gerçekleşti. Bu ihracatın % 93’ü Çin’e yapıldı. Krom madeninin süzülmesinden de binde 3 oranında altın çıkabiliyor.
- Türkiye'nin ihracatında Dünya ikincisi olduğu Krom Cevheri, Isparta'da da var. Mersin'de krom cevher ve konsantresi fabrikası
bulunan İngiliz firma, Eğirdir Bağıllı'daki ocağı devraldı, 150 kişiye kadar istihdam sağlanacak.
Türkiye’nin ihracatında dünya ikincisi krom Isparta’da da var. Mersin’de de bu tarz bir işletmesi bulunan İngiliz firması Eğirdir Bağıllı’daki ocağı devraldı.
Bağıllılı İşadamı Arif Demir’in köy ve çevresindeki kimsesiz fakir halkın kalması için yaptırdığı bina huzurevi olarak değerlendirilemeyince, İngiliz firma kendi işçileri için burayı kalacak yer amaçlı kullanacak.
Isparta'nın neredeyse her tarafı 'altın' değerinde maden ocakları ile kaplı Ruhsatlandırılan mermer ocakları sayesinde Isparta beji markasıyla tüm dünyaya adını duyuran ilimiz, krom cevherinde de önemli bir rezerve sahip. Türkiye'nin ihracatta Dünya ikincisi olduğu krom cevheri, Eğirdir Bağıllı Köyü'nde ruhsatlı bir ocakta da çıkarılıyor. Daha önce yerli şirketlerin işletmek istediği ancak başarılı olamadığı krom cevheri ocağına şimdi İngilizler talip oldu. Mersin'de krom cevher ve konsantresi üzerine fabrikası bulunan İngiliz firma FEM, Bağıllı'daki ocağı devraldı. İstihdam edeceği 150 işçinin konaklaması için de köyde İşadamı Arif Demir tarafından Huzurevi amaçlı yapılan bina kiralandı.
ÇOK ÖNEMLİ BİR MADEN
BAĞILLI KÖYÜ'NDE
Eğirdir Bağıllı Köyü Muhtarı Mehmet Aslancan, Akkaya Mevkiindeki krom cevheri ocağının ingilizler tarafından çalıştırılacak olmasından mutlu olduklarını söyledi. Bu ocak sayesinde herkesin ekmek yiyeceğini belirten Muhtar Aslancan, "Krom cevheri, parlak metal olan her türlü yerde kullanılıyor. Eritilip parlaması gereken malzemede kullanılıyor. 7 tür maden alınıyor. Binde 3 oranında da altın veriyor. İçinden süzülerek altın alınıyor. Çok önemli bir maden. Bunu değerlendirmek isteyenler oldu. MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu bir süre burada çalıştı. İşçilerden sıkıntıları oldu, burayı terketti. Güçlü bir şirketti. Ondan sonra atıl durumda kaldı. Yıllar sonra Şahin bey diye bir işadamı geldi. O da çalıştı ama terketti. Sonra gelen bir şirket çalışamadı. FEM adı altında bir şirket geldi. Daha güçlü bir şirket. Burada insanlar çalışacak. Herkes ekmek yiyecek. Ekonomik bir değer kazandırılacak. Mersin'e götürülecek. Orada eritiliyor ve oradan satılıyor" diye konuştu.
BÖLGEDE İŞSİZLİK BİTECEK
İngiliz FEM şirketi Bağıllı Ocağı Müdürü Fevzi Özdamar da güçlü bir şirketin bölgede bulunmasının önemli olduğunu söyledi. Özdamar, "FEM Madenden önce bir şirket geldi. Nar Maden altında. Ekonomisinden ötürü işletemedi. FEM ingiliz kökenli bir firma. Güçlü bir şirket, büyük yatırımlar yapıyor. Arif Demir hocam Huzurevi diye yaptığı binaya yap-işlet-devret modeli ile madenciler e kiraladı. Kiranın tamamının köy adına bağışladı. Arif hocamın yaptığı bina büyük yatırımcıların Bağıllı Köyü'nde kalmasına sebep oldu. Ruhsat işleri tamamlanmak üzere. 100-150 kişi çalışacak. Bunun 50-60'ı Bağıllı köyünden olsa, burada işsizlik sıkıntısı bitiyor" dedi.
GELİRİNİ KÖYE BIRAKACAK
Köye bakıma muhtaç yaşlılar için yaptığı huzurevini işçi evi olarak kiralamak zorunda kalan İşadamı Arif Demir de şöyle konuştu:
"Çevre köylerde çok bakıma muhtaç insan var. Orada yaşasınlar, yesin-içsinler isterse evinde isterse orada yatsın' dedik. Ama devlet müsaade etmedi. 400 bin TL'ye malettik. Şimdi işçi evi olarak kullanılacak 400 bin TL daha harcıyoruz.
İngilizler maden çıkaracak. 100 kişi ekmek yiyecek. Köyde kalacaklar, köye katkısı olacaklar. İşçi evinin kirasını köy ihtiyaçlarını karşılayacağız.
Köyümüzün hiçbir geliri yok. Ufak-tefek ihtiyaçları oluyor, onlar için harcansın diyoruz."