EĞİRDİR GÖLÜNDE TEORİ VE PRATİK, ORTAK PAYDADA BİRLEŞİR Mİ?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜNDE TEORİ VE PRATİK,  ORTAK PAYDADA BİRLEŞİR Mİ?
Haberin Tarihi: 2.10.2024 17:42:06 - Okunma Sayısı:533 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜNDE TEORİ VE PRATİK,

ORTAK PAYDADA BİRLEŞİR Mİ?

                               Zeki TARHAN - ANKARA  

      Sanırım, yazımızın başlığı ilginizi çekmiştir. İsterseniz, yazımızın başlığını biraz açalım; Teoriden kastımız; bilim insanlarımızın ve Üniversitemizin konuya yaklaşımı. Pratik ise; Uygulayıcılar. Yani; Merkezi  Otorite. Merkezî Otoriteyi de biraz açarsak; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. İki Bakanlığa MTA (=Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünü de eklemek gerekir.

     Pratiğe, Yerel Aktörler olarak; Isparta Valisi ve  Fıstığı çevreleyen beş ilçe Belediye Başkanlığını da katmamız gerekiyor. Burada, hemen şunu da ilâve etmemiz gerekiyor; Devletin en tepesindeki Cumhurbaşkanlığı. Sayın Cumhurbaşkanımız, EĞİRDİR GÖLÜ ile çıkarması gereken “KORUMA KARARNAMELERİ” ni çıkarmış ve de uygulama geçmiş. Ve Gölümüz, bir “KORUMA KALKANI” içerisinde şu anda.

                                                          ***

      Gelelim zurnanın “zırt” dediği yere. Isparta valisi, İlin en büyük mülki amiri olarak, tek başına sayın Cumhurbaşkanımızı temsil ediyor. Yani; Merkezi Otoritenin Taşra Örgütünü, emir ve komuta zincirinde yönetiyor… Biraz daha açarsak; Eğirdir Gölü’ nün yönetiminden ve uygulamasından sorumlu.

                                                            ***

       Bildiğiniz gibi, AKIN Gazetesinin sahibi Abdullah SİNAN; günlerdir Video Haber ve Video Röportajlarla, EĞİRDİR GÖLÜ’ndeki Hidrojeolojik ve Hidrobiyolojik olgularla, Gölün değişim ve de dönüşümünü gözler önüne sererek, gerek Merkezi Otoritenin ve gerekse Yerel Otoritelerin, ayrıca siyasi aktörlerin dikkatini çekiyor ve kamuoyunu da başarılı bir şekilde, objektif olarak oluşturuyordu.

                                                           ***

       Barla / Süpürgelik Mevkiindeki “ÇAMUR OTURMASI” (=SLUMP) ; Yer altı su basıncı azaldığı için, çıkan su ters akıntıyla bir yere gidiyordu… Bir olasılıktan söz edersek, EĞİRDİR GÖLÜNDEKİ SU SEVİYESİ; belli bir kota düştüğünde; başka bir Göl’le bağlantısı varsayımla, o Göldeki su seviyesi, Eğirdir Gölündeki su seviyesinden düşük olduğunda, Su Eğirdir Gölü’n den varsayılan Göle su akışı olmaktadır… Varsayılan Gölün  Su seviyesinin yükselmesi durumunda; EĞİRDİR GÖLÜ’NÜ BESLEMEKTEDİR!!!

                                                            ***

           Göldeki bir başka Hidrojeolojik oluşum ise; “GAZ MI YOKSA GETİRGEN DÜDEN mi?” ikilemi…Şu da kesin olarak bilinmelidir ki; Bu bir “GAZ GÖZESİ” dir ve yüzde yüz METAN GAZI’dır.

            Teşekkürler Abdullah, EĞİRDİR GÖLÜ için 7/24 mesai yapıyorsun…Ankara’dan kucak dolusu selam…

                                                         --- 0 ---                        

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap