Eğirdir Gölü Kaçağı, Öncelikle Acilen!!! Ve De Önlemler!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölü Kaçağı, Öncelikle Acilen!!! Ve De Önlemler!!!
Haberin Tarihi: 30.9.2024 16:32:23 - Okunma Sayısı:592 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ KAÇAĞI,

ÖNCELİKLE ACİLEN!!!

VE DE ÖNLEMLER!!!

                      Zeki TARHAN – ANKARA

        Geçtiğimiz cumartesi  günü  ISVAK’ta; TOPRAKLI – Prof. Dr. GÖRMÜŞ – TARHAN troykası bir araya gelmiş, Eğirdir / Barla / Boyalı / Süpürgelik Mevkiinde, 21 Eylül 2024 tarihinde AKIN Gazetesi sahibi Abdullah SİNAN tarafından video kaydı alınan “EĞİRDİR GÖLÜ SU KAÇAĞI” hakkında yapılması gerekli olan düşüncelerimiz, ÖNCELİKLE YAPILMASI GEREKENLER ile / ÖNLEMLER   başlığı altında aşağıdaki gibidir.

                                                         ***

         ÖNCELİKLE YAPILMASI GEREKENLER:

1 – Daha önceden yapılmış olmasına rağmen, BOYA testi /  deneyi ile KAÇAĞIN NEREDEN ÇIKTIĞI yeniden araştırılmalıdır.

2 – DSİ’ den; EĞİRDİR GÖLÜ’ nün yapısı, Göl Havzasının YER ALTI SUYU bilgileri hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi yapılmalıdır.

                                                        ***

       ÖNLEMLER:

1 – Eğirdir Gölü’nün şu andaki minimum su kotu, 914 metre, yükseleceği maksimum su kotu ise 917 metre olarak düşünüldüğünde; Göl kaçağının etrafında, Kaçak Giderinin olmaması açısından, Kaçak etrafında minimum 3 metre yüksekliğinde, Beton bir SET yapılması (=Geçirimsiz Baraj Seti).

2 – Eğirdir halkının ve Fıstığı çevreleyen 81 yerleşim biriminde yaşayan insanlarımızın, genellikle SULU TARIM’ a yöneldiği, MISIR – ELMA gibi aşırı su gerektiren tarımı tercih ettikleri görülmektedir. Suların temini için, EĞİRDİR GÖLÜ SUYU ve YER ALTI SULARI (=Derin Sondaj Kuyuları) kullanılmaktadır…Bu durum; Göl Su seviyesinin ve yer altı Sularının düşmesine neden olmaktadır. Eğirdir Gölü’ nün Su Seviyesinin, YER ALTI SULARI ile bağlantıları ve Su kullanımı ile ilişkisi düşünüldüğünde; EKOSİSTEMİN KORUNMASI açısından,  (adım –adım) daha az su gerektiren Tarıma yönelinmesi önerilir. Bu ise; Halkın bilgilendirilmesi ve eğitimiyle mümkündür…

3 – Bütün bunların gerçekleşmesi, başta Tarım ve Orman Bakanlığı (=DSİ Genel Müdürlüğü), Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, Eğirdir Göl Havzasında bulunan, Isparta ve 5 ilçesinin Belediye Başkanlıkları ve Isparta Valiliğinin gerekli çalışmaları yapmasıyla gerçekleşecektir.

                                                  --- 0 ---       

             

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap