Keşke Eğirdir’de, “Limnolojik Araştırma Merkezi” Kurulmasına İzin Verilseydi!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Keşke Eğirdir’de, “Limnolojik Araştırma  Merkezi” Kurulmasına İzin Verilseydi!!!
Haberin Tarihi: 11.9.2024 12:13:13 - Okunma Sayısı:608 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

KEŞKE EĞİRDİR’DE, “LİMNOLOJİK ARAŞTIRMA

MERKEZİ” KURULMASINA İZİN VERİLSEYDİ!!!

                                           Zeki TARHAN - ANKARA

        Yazımızın başlığı beni beş yıl öncesine götürdü.  Eğirdir Gölü Özel Hükümleri; 8 Mayıs 2012 tarih ve 1635 sayı ile Bakanlık onayından geçerek, 16 Haziran 2012’de Isparta / Mahalli Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

        Köprübaşı’nda, iki kurum karşılıklı konuşlanmışlardı.  SDÜ / Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi ve Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü. Biri Merkezi Otoriteye bağlı, diğeri DEMİREL’in adını taşıyan Üniversitemize.

                                                     ***

      Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul edilen ve hayata geçirilmesine çok az bir süre kalan “EĞİRDİR LİMNOLOJİK ARAŞTIRMA MERKEZİ” Eğirdir Gölü Özel Hükümleri’ne takılmış ve hayata geçirilememişti. Takvim yaprakları, 2017 yılının Mayıs ayını gösteriyordu. Özel Hükümlerin “Göl Yeşil Kuşaklama Bölgesi” alanı içine girdiği için, böyle bir yatırıma izin verilmemişti. Yeni bir kampus alanı, yeni AR – GE alanları gerekiyordu ama, bulunamıyordu. Mevcut SAREM (=Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ) Yerleşkesinde sözünü ettiğimiz proje hayata geçirilecekti ki, “Özel Hüküm” dediğimiz mevzuat hazretleri karşımıza çıkıyordu.

                                                   ***

        Limnolojik Araştırmalar Merkezi, ihale aşamasına gelmişti ve Isparta İl Özel İdaresi tarafından 2017’de yayınlanmış, aynı yılın 24 Mayısında da ihalesi yapılacaktı. Şimdi projektörlerimizi, Eğirdir Gölü Özel Hükümlerine bir tutalım ve ona odaklanalım: Kaç kez değişti bu özel hükümler?!!! Su Yönetimi Genel Müdürlüğü de şunu çok iyi biliyor ki; Özel hükümler değişmez / revize edilmez diye bir şey yok!!! 2012’den bugüne dek neler değişti?!!! Fıstık biçimindeki Eğirdir gölünde kıyısı olan 7 – 8 Kırsal yerleşim yeri ortadan kaldırılıyor, GÖKTAŞ ; “EKO KÖY” oluyordu. N’oldu? Ne o köyler ortadan kalktı ve ne de GÖKTAŞ yerleşimi EKO KÖY oldu!!! Ve Revize devreye girdi. Kırsal yerleşimlerin MERA’ ları elinden alınarak hayvancılık yapmaları engelleniyordu, Muhtarların Ankara’ya çıkartma yapmaları ve etkili bir şekilde gösterdikleri rezistans nedeniyle Özel Hükümler Revize edildi. En son olarak da; yakın zamanda 21 -22  Mayıs 2024 tarihinde, SDÜ / İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yapılan, bu satırların yazarının da katıldığı“EĞİRDİR GÖLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ ÇALIŞTAYI”nda, ÖZEL HÜKÜMLER revize edildi ve; “914,74 metreden sonra (itibaren) hiçbir şekilde gölden su çekimi yapılmasına izin verilmez” maddesi (4. GENEL HÜKÜMLER / C ) ortadan kaldırılarak revize devreye girdi. 

                                                         ***

             Dememiz o ki;  Eğirdir Gölü Özel Hükümleri, Allah kelâmı değildir ve geçmişte değiştirildiği gibi bugün de revize edilebilir. Yani; Projesi hazır olan “EĞİRDİR LİMNOLOJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ”nin hayata geçirilmesi, SAREM Yerleşkesi içerisinde ve SAREM’ in mütemmim bir cüzü (=Tamamlayıcısı ) olarak yapılanmasına imkân sağlamak için, EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ’ n de gerekli revizyona gidilmesi, hayati önem arz etmektedir. EĞİRDİR GÖLÜ’nün ölüm döşeğinden kaldırılabilmesi için, bugün ötrofik bir göl olan EĞİRDİR GÖLÜ’nün eski haline, derin / soğuk ve berrak oligotrofik Göl haline gelmesinde, LİMNOLOJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ’nin hayata geçirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir.

                                                          --- 0 ---         

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap